Zenészek is kerültek a KULT50-be

Idén is megjelent a magyar kultúra ötven kiemelkedő egyéniségét bemutató kiadvány

Másodjára jelent meg a KULT50 – A kultúra ötven arca című kiadvány, melybe ötven olyan művészt választott ki a Fidelio szerkesztősége és egy héttagú zsűri, akikre az elmúlt években végzett tevékenységük alapján érdemes idén is odafigyelni. A kötet bemutatóján közülük négyen vettek részt: Tenki Réka színművész, Parti Nagy Lajos költő, író, Ragályi Elemér operatőr és Vajda Gergely zeneszerző, karmester. A beszélgetés többek között olyan témákat érintett, mint például hogyan válik egy művész branddé; kell-e, érdemes-e ezzel törődni, vagy elég, ha az ember jól csinálja a dolgát; és milyen szerepe lehet a kérdésben a közösségi médiának.

Molnár Barbara, Ragályi Elemér, Vajda Gergely, Parti Nagy Lajos és Tenki Réka a KULT50 magazin 2018-as számának bemutatóján (Fotó: Protzner György / Fidelio)

A kötetben több, operával kapcsolatos alkotó és előadó is helyet kapott: Baráth Emőke énekes, Fischer Ádám karmester, Fischl Mónika színművész, énekes, Gyöngyösi Levente zeneszerző, László Boldizsár énekes, Székely Kriszta rendező és Vajda Gergely zeneszerző, karmester. A hangszeres zenészek közül Boldoczky Gábor trombitaművész, Gadó Gábor gitárművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, Perényi Miklós csellóművész és Várjon Dénes zongoraművész került be a válogatásba.

A kiadvány első részében az ötven portré található, a második felében pedig tágabb kulturális összefüggésekkel foglalkozóm cikkek kaptak helyet, olvashatunk a kortárs opera helyzetéről, a tehetségnevelésről és a művészlét anyagi vonatkozásairól is. A kötet az Ünnepi Könyvhéten, az újságárusoknál és több könyvesboltban is megvásárolható.

Az előző, 2017-es számban olyan művészek kaptak helyet, mint Alföldi Róbert rendező, Baráti Kristóf hegedűművész, Benedek Mari jelmeztervező, Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Fischer Iván karmester, Kokas Katalin hegedűművész, Kolonits Klára énekes, Kovács János karmester, Kurtág György zeneszerző, Lukács Miklós cimbalomművész, Várdai István csellóművész és Zsótér Sándor rendező.