Verdi és Wagner hangosbélyegen, okostelefonon és weben

A két zenei géniusz születésének 200. évfordulójára igazi 21. századi technikai csemegével készül együttműködésben a Magyar Posta és az Operaház

Március 5-én kétféle, Wagner és Verdi arcképével díszített, világújdonságnak számító „hangosbélyeget” bocsátottak forgalomba, amelyek egy-egy speciális kóddal a zeneszerzők életét és munkásságát röviden bemutató internetes weboldalra kalauzolják az érdeklődőket.

Verdi-bélyeg
Verdi-bélyeg

50-50 ezer példányban jelennek meg a Magyar Posta kibocsátásában a bélyegkisívek, amelyeken a zeneszerzők arcképei, valamint a háttérben a műveikre utaló kompozíciók láthatók Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján. A bélyegek egy ún. QR kóddal vannak ellátva. Az okostelefonok ezt a kódot leolvassák, és a mobil használóját automatikusan a Wagnerről és Verdiről szóló weboldalakra irányítják, amelyek tartalmát és technikai feltételeit már a Magyar Állami Operaház biztosítja.

Wagner-bélyeg
Wagner-bélyeg

A site-okon a két szerzőóriás életéből válogatott rövid történetek, érdekességek, valamint zenei és videorészletek várják a látogatókat. A kezdeményezés nemcsak a 21. századi technikába „belenőtt” fiatal generációkat célozza meg, hanem mindenkit, aki modernebb eszközök segítségével szeretne megismerkedni a zenetörténet két meghatározó alakjával. Az Operaház a Magyar Postával létrejött együttműködés mellett bélyegtörténeti kiállítással is készül, Zene a filatéliában címmel. A tárlat, amely a világ zenei kultúrájával kapcsolatos bélyeg-különlegességeket mutatja be, a Művészetek Palotájának anyaga, és március 11-éig lesz látható előadások előtt és felvonás-szünetekben a dalszínház Vörös Szalonjában.