Verdi Attilája újra a Margitszigeten

Az olasz mester fiatalkori művét augusztus 12-én és 14-én láthatja a Szabadtéri Színpad közönsége

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 m²-es ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán – áll a Margitszigeti Színház közleményében. Attila, a hun király alakját a népszerű basszus, Bretz Gábor alakítja, a női főszerepet, Odabellát pedig a világhírű olasz szoprán, a karakter specialistája, Maria Agresta énekli. A további főszerepekben Haja Zsolt (Ezio) és Pataki Adorján (Foresto) lesz hallható.

Verdi remekművét a Párizsi Nemzeti Operától a Metropolitan Operáig a világon mindenütt játsszák. Az előadás ősbemutatója 1846. március 17-én volt a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon épp a Margitszigeten mutatták be először, 1972-ben, majd 2004-ben is. A legendás mű most, közel húsz évvel később, nem csak új, fantasztikus szereposztással, hanem világszerte egyedülállónak számító, animációs filmes hatással, grandiózus leddíszlettel elevenedik meg a természet ölelte óriási térben.

Verdi Attilája a Margitszigeten

„Múlt és jövő, klasszikus és modern találkozása, még nyugati mércével is igazi látványtechnikai bravúr ez a produkció” – mondta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója, az Attila operabemutató művészeti vezetője és kreatív producere. „Modern vizuáltechnológiával, padlótól az égig nyúló ledfalakkal, a klasszikus díszletelemeket felülmúló, hihetetlen részletességű animációs szcenikával megidézni, sőt, életre hívni egy 1500 évvel ezelőtti kort nagy kihívás. Lebilincselő élmény.”

Az előadás színpadra állításában a szakma legjobbjai vesznek részt. A rendező Aczél András mellett, a világítás- és látványterv megálmodója Madarász János „Madár”, a jelmeztervező Kentaur, a koreográfus pedig Feledi János.

A Dénes István karmester vezényletével, a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának közreműködésével színpadra kerülő nagyszabású operabemutatóhoz kapcsolódóan augusztus elején egy történelmi kiállítás is megnyitja kapuit a Víztoronyban. A Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben összeállított tárlat a legendás uralkodó életéről szeretne átfogó képet adni az érdeklődőknek, és kontextusba helyezni a mű cselekményét az előadásra érkezőknek, ízelítőt adva a hun korból, a hunok kultúrájából, harcmodorából. Az opera és a valóság kapcsolatáról, a honfoglalásról és Attila haláláról is megtudhatunk érdekességeket.

Margitszigeti Színház / Opera-Világ