Vajda János operái Miskolcon

Újra látható a Don Perlimplín és a Don Cristóbal a Szinva-parti városban

Tavaly júniusban a Bartók Plusz Miskolci Operafesztiválon került sor két új Vajda-opera, a Don Perlimplín és a Don Cristóbal ősbemutatójára. A két egyfelvonásos mű lényegében ugyanannak a történetnek a feldolgozása, csak más szemszögből, de mindkét darab akár önállóan is előadható. A nyári premier után most a Miskolci Nemzeti Színház tűzi műsorára, és áprilisban összesen négy alkalommal lehet megnézni.

A Don Perlimplín tragikus hangvételű, túláradó érzelmeket tartalmazó dráma, míg a Don Cristóbal szórakoztató vígjáték, harsány humorral és paródiaszerű figurákkal. A szerelemről-csalódásról szóló két kortárs opera rendezője Keszég László. A nyári bemutatóhoz képest egy – azonnal – szembetűnő változás következett be a szereposztásban: az Anya szerepét korábban Bátori Éva énekelte (Vajda János kifejezetten neki írta a figurát), most azonban Bódi Marianna. Don Perlimplínt Haja Zsolt, Belisát Rendes Ágnes, Marcolfát Kovács Annamária, az I. Koboldot Gulyás Dénes, a II. Koboldot Böjte Sándor alakítja.

Jelenet Vajda János operájából
Jelenet Vajda János operájából

A Don Cristóbal címlapját nézve szintén felfedezhető egy változás: a főhősnő, Rosita szerepében az ősbemutatón Denk Viktóriát láthattuk, most viszont Balla Melinda testesíti meg a fiatal és huncut feleséget. A címszerepet ezúttal is Tóth János, a Színházigazgatót Rácz István, a Költőt Gulyás Dénes, a Beteget Böjte Sándor megformálásában láthatja a közönség. A jelmezeket Szűcs Edit, a díszleteket Árvai György tervezte. A Miskolci Nemzeti Színház Zenekarát Cser Ádám vezényli.

A Vajda-operákat a vasárnapi első előadás után még két alkalommal, április 16-án és 17-én lehet megtekinteni Miskolcon, a Nagyszínházban, majd április 23-án Budapesten, az Erkel Színházban.