Újranyit a Müpa

A nyári programok mellett nyilvánosságra hozták a 2021/22-es évad tervezetét is

Már júniusban újra birtokba veheti a közönség Budapest egyik legnagyobb kulturális intézményét, az operakedvelőket is különleges programok várják.

Június 30-án Elīna Garanča operaestjét tekinthetik meg az érdeklődők, a Carmen részletei mellett Verdi és Puccini áriái hangoznak majd el. A koncerten a világhírű mezzoszoprán mellett közreműködik Pasztircsák Polina, Jonathan Tetelman, Haja Zsolt és Kostas Smoriginas, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Karel Mark Chichon vezényli.

Augusztus 29-én Anna Netrebko érkezik a Müpába, Puccini Toscájának koncertszerű előadásában énekel férje, Yusif Eyvazov oldalán. Az est karmestere Jader Bignamini lesz, a további szereplők Elchin Azizov, Bakonyi Marcell, Kálmán Péter és Kiss Tivadar.

A 2021/22-es évad művésze Baráth Emőke lesz, így több koncerten is találkozhat a közönség az énekesnővel. A Régizene Fesztivál Händel Forever című koncertjén a Philippe Jaroussky által vezényelt Ensemble Artaserse együttesével ad elő egy csokorra valót a zeneszerző áriáiból. Június 28-i koncertjén pedig Händel, Vivaldi és Purcell művei csendülnek fel, az Europa Galante és Fabio Biondi közreműködésével.

A régizene szerelmeseit két koncertszerű opera-előadás is várja: szeptember 28-án a Les Arts Florissants és William Christie Händel Partenope című darabját mutatja be, a Régizene Fesztiválon pedig Cherubini Les Abencérages című műve várja a közönséget, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György produkciójában, ennek főbb szerepeit Anaïs Constans, John Osborn és Thomas Dolié éneklik. Lesz azonban szcenírozott operaprodukció is, Donizetti Lucrezia Borgiája Anger Ferenc rendezésében, Andrij Jurkevics vezényletével kerül színre, a főszereplők Bretz Gábor, Yolanda Auyanet, Paola Gardina és Stefan Pop lesznek. Félig szcenírozott előadásban, Párviadal: Erósz és Thanatosz címmel láthatja a közönség azt a nagyrészt Monteverdi-művekre épülő pasticciót, melyben Rolando Villazón lép színpadra.

Még további énekesnagyságok koncertjei is várják az érdeklődőket, november 8-án Szonja Joncseva ad koncertet Verdi, Puccini és verista szerzők műveiből, március 22-én pedig Éden címmel Joyce DiDonato estjét hallgathatják meg, az Il Pomo d’Oro zenekar közreműködésével, Zefira Valova vezényletével. A nagyobb ünnepekről egy-egy jelentősebb oratórium előadásával emlékezik meg a Müpa, mindenszentekkor Elgar Gerontius álma című darabja hallható Andrew Staples, Láng Dorottya és James Rutherford közreműködésével. A karácsonyi ünnepkör ideje alatt két részletben hangzik el Bach Karácsonyi oratóriuma, az első részben többek között Núria Rial és Julian Prégardien, a másodikban Baráth Emőke működik közre. A szokásos újévi koncerten, Haydn A teremtés című művében Mojca Erdmann, Rab Gyula és Bretz Gábor énekel majd. Április 29-én pótolja a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Haydn Tóbiás hazatérése című művének előadását, az együtteseket ezúttal is Vashegyi György vezényli.

A további koncerteken is jeles közreműködők lépnek a Müpa színpadára, a Bécsi Szimfonikusok Mahler III. szimfóniáját adják elő, decemberben Valerij Gergijev ad koncertet, Thomas Adès többek között saját művét vezényli márciusban, Matthias Goerne Schumann-dalokat énekel Alexander Schmalcz feldolgozásában, Christian Thielemann koncertjén Julia Kleiter és Christian Gerhaher működik közre.

Jövőre is lesz Wagner-napok, A nibelung gyűrűjét kétszer is láthatja a közönség, a főbb szerepeket Tomasz Konieczny, Iréne Theorin, Catherine Foster, Stefan Vinke, Daniel Brenna, Christian Franz, Albert Dohmen, Schöck Atala és Gál Erika éneklik, ahogyan már megszoktuk, a tetralógiában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara működik közre, Fischer Ádám vezényletével. A fesztiválon két további koncertre is sor kerül, René Pape ad dalestet Camillo Radicke zongorakíséretével, illetve koncertszerű előadásban elhangzik a Rienzi, ennek főszereplői Aj Glueckert, Sara Jakubiak és Láng Dorottya lesznek, közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, vezényel Marc Albrecht.

Jövőre is folytatódnak a Metropolitan-közvetítések, tíz előadást láthat a közönség, köztük a három kortárs bemutatót. Az Európai Hidak fesztivál ezúttal Budapestet és Berlint köti össze, a hagyományos maraton pedig Richard Strauss műveire épül. A gyerekeknek szánt Operamatiné sorozatban négy színpadi előadás várja az ifjabb korosztályt, Dvořák Ruszalkája, a Bruschino úr, avagy a jégkorszaki szakik című produkció Rossini műve nyomán, Humperdinck Jancsi és Juliskája, illetve Szaffi címmel az azonos című rajzfilm és Johann Strauss operettjének keresztezéséből létrejött előadás.

Részletes program a Müpa honlapján érhető el.