Újra műsoron a Jenůfa

Janáček operáját hat év után tűzi újra műsorra a Magyar Állami Operaház

A bűntudat, a szerelem és a boldogtalanság szívszaggató története – ez Jenůfa sorsa. Janáček világszerte nagy sikerrel játszott művének címszerepét Rálik Szilvia énekli.

Leoš Janáček, cseh szerző Európa-szerte nagy sikerrel játszott, Jenůfa című műve igazi katarzist ígér. A felkavaró szerelmi és hátborzongató családi dráma egy cseh faluban játszódik. A kis közösség és a vallás törvényei vezérlik a sekrestyésnét, amikor megesett nevelt lánya, Jenůfa gyermekét a patak jege alá rejti. Így lesz a falu tisztelettel övezett tagjából – határtalan anyai szeretete, félelmei és szenvedélyessége következtében – gyilkos.

Jelenet az előadásból (fotó: Mezey Béla)
Jelenet az előadásból (fotó: Mezey Béla)

Vidnyánszky Attila rendezésében Temesi Mária alakítja a figurát, a két férfi főszerepet Bándi János és a Kossuth-díjjal most kitüntetett Kiss B. Atilla énekli. Az előadásokat Héja Domonkos vezényli. „Iszonyatosan jó darab ez… Janáček egy teljesen realista darabba építi bele a népiességet, a vallásosságot és az érzelmek végtelen színskáláját, és a zenedráma végére sem fogy ki az ötletekből, az invenciókból” – mondja a dirigens. A Jenůfa március 22-étől hat alkalommal lesz műsoron.

További információ az Operaház oldalán érhető el.

Forrás: Magyar Állami Operaház