Új köntöst kap az ős-Bánk bán

A mai zenei nyelv eszközeivel kell újragondolniuk a pályázóknak a Bánk bán három részletét a Debreceni Egyetem Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi zeneszerzői pályázatán.

Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

A sikeres művek Egressy Béni eredeti szövegkönyvébe illesztve szólalnak majd meg, így adva archaikus és egyben újszerű hangzást a darabnak.

A pályázat nem véletlenül állította a középpontba a Bánk bán című operát, a mű újrafelfedezése ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött: az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchenyi Könyvtár megjelentett egy kritikai kiadást, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ős-verzióját”. Ezt a változatot játszotta 2008-ban a Debreceni Csokonai Színház is.

„A pályázók feladata, hogy az eredeti dramaturgiát szem előtt tartva a mai nyelv zenei eszközeivel újragondolják a helyreállított szövegkönyv három kulcsfontosságú jelenetét. A sikeres pályaművek az ős-Bánk Bánba illesztve szólalnak majd meg, a pályázati kiírásban ugyanis megtartottuk Egressy Béni eredeti, archaizáló sorait. Az újszerű zenei eszközök és a darab ősverziójának kontrasztja biztosítja majd az előadás különlegességét” – tájékoztatott Dr. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja.

A beérkezett pályaműveket egy előválogató zsűri értékeli majd, és választ ki egyet-egyet jelenetenként. A zeneművek a debreceni döntőben, az eredeti Bánk bán-operában hangzanak majd el, ahol a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Zenekara kíséri az énekeseket Hámori Máté, a zenekar karmesterének irányításával.

A pályázatra a nevezési határidő: 2010. szeptember 10., nevezési díj nincs, a nyertes alkotások pedig díjazásban, valamint különdíjakban részesülnek.

További részletek itt.