Új igazgató a Budapesti Operettszínház élén

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője Kiss B. Atilla operaénekest bízta meg az intézmény irányításával

A Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat eredményével kapcsolatban a mai napon a következő sajtóközleményt adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma:

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere – elfogadva a szakmai zsűrik javaslatait – 2019. február 1-től 2024. január 31-ig Kiss-B. Atillát a Budapesti Operettszínház főigazgatói posztjának, Zalán Jánost pedig a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjának betöltésével bízza meg. Az Operettszínházi pályázatra a beadási időszak végéig 5-en nyújtottak be pályázatot, amelyek közül egy érvénytelen volt. Az aspiránsok közül Kerényi Miklós Gábor a pályázatát visszavonta, érvényes pályázatot Kiss-B. Atilla, Szente Vajk és Lőrinczy György nyújtott be. A Pesti Magyar Színház vezetői posztjára kizárólag Zalán János, a színház jelenlegi vezetője adott be érvényes pályázatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma üdvözli a nyertes pályázó azon kezdeményezését, amely a Pesti Magyar Színház Nemzeti Ifjúsági Színházzá alakítását tűzi ki célul, ezért felkérte Zalán János igazgató urat a program részleteinek kidolgozására.”

Budapesti Operettszínház

Az Operettszínházban lezajlott társulati szavazáson a szavazatok felét, 53,4 százalékot az intézményt 2014 óta vezető Lőrinczy kapta, a további jelöltek közül Szente Vajk színész-rendezőt 34,9 százalék, Kiss B.-t pedig 9,2 százalék választotta volna meg főigazgatónak – vagyis a szakmai zsűri a társulat által legkevésbé támogatott jelöltet tartotta a legalkalmasabbnak a posztra. A bizottság tagjai Rost Andrea operaénekes, Vincze Balázs koreográfus, Balázs Péter, a szolnoki és Kirják Róbert, a nyíregyházi színház igazgatója, Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Dubrovay László zeneszerző, Eperjes Károly színész, rendező, Rónai Pál karmester és Peller Károly színész voltak. Utóbbi két tag, akik az Operettszínházat képviselték, a társulati szavazás eredményének megfelelően Lőrinczy György pályázatát támogatta.

Emberi Erőforrások Minisztériuma / Opera-Világ