Új évad Münchenben

A Bajor Állami Opera 2015/16-os évadában magyar közreműködők is szerepelnek

Meghirdette 2015/16-os évadát a Bajor Állami Operaház: a müncheni intézmény hét operapremierrel készül az emberi nagyságnak szentelt évadjában, melynek programfüzetét Szophoklész soraival nyitja.

A Bajor Állami Opera (fotó: Felix Löchner)
A Bajor Állami Opera (fotó: Felix Löchner)

Októberben Boito Mefistofeléje indítja a bemutatók sorát, melyet Roland Schwab rendez, vezényelni pedig Omer Meir Wellber fogja. A címszerepben René Pape hallható, Faust Joseph Calleja lesz, Margitot pedig Kristine Opolais énekli.

Prokofjev A tüzes angyal című operáját novemberben mutatják be, Barrie Kosky színrevitelében, a karmester Vlagyimir Jurovszkij lesz. A főszerepekben Evelyn Herlitzius és Jevgenyij Nyikityin hallható.

Kortárs operapremierre is sor kerül január végén, Miroslav Srnka Déli-sark című darabját Hans Neuenfels rendezi és Kirill Petrenko vezényli, a főbb szerepeket Thomas Hampson és Rolando Villazón fogják énekelni.

Verdi Az álarcosbál című műve márciusban kerül színre, Johannes Erath rendezésében. Az előadásokat Zubin Mehta, illetve Daniele Callegari fogja vezényelni. Riccardót Piotr Beczała énekli majd, Renatót Simon Keenlyside, Amelia pedig Anja Harteros lesz.

Jonas Kaufmann (fotó: Petra Stadler)
Jonas Kaufmann (fotó: Petra Stadler)

Májusban Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operáját mutatják be, David Bösch rendezésében, Kirill Petrenko vezényletével. Az előadás különlegessége, hogy Jonas Kaufmann először énekli Stolzingi Walther szerepét színpadi előadásban. Partnerei Wolfgang Koch, Benjamin Bruns és Sara Jakubiak lesznek.

Halévy A zsidónő című operáját júniusban, az Operafesztiválon mutatják be, ezt Calixto Bieito viszi színre, vezényelni pedig Betrand de Billy fogja. A fontosabb szerepeket Kristine Opolais, Roberto Alagna, John Osborn, Aleksandra Kurzak és Ain Anger éneklik majd.

Rameau A gáláns Indiák című műve lesz az évad végi utolsó premier, ezt Sidi Larbi Cherkaoui rendezi és Ivor Bolton vezényli. A főszerepben Lisette Oropesa és Goran Jurić látható és hallható.

Molnár Levente
Molnár Levente

Magyar közreműködők is szerepelni fognak a következő évadban a Bajor Állami Operában: Molnár Levente a Bohémélet Marcellója és A sevillai borbély Figarója mellett a Lammermoori Lucia és a Pillangókisasszony előadásaiban is színpadra lép, Szabó Bálint pedig egy-egy kisebb szerepet énekel a Lucrezia Borgiában és a Turandotban. A jövő évadban is látható lesz Schilling Árpád két rendezése, a Rigoletto Franco Vassallo és Patricia Petibon főszereplésével, és a tavaly bemutatott Janáček-darab, A Makropulosz-ügy.

A repertoárprodukciókban is számos jelentős énekes színre lép a következő évadban Münchenben. Anja Harteros a Toscában, valamint Richard Strauss Arabella és Ariadné Naxoszban című darabjaiban is fellép, Edita Gruberová a Lucrezia Borgia címszereplőjét formálja meg, Petra Lang Brünnhildét és Ortudot énekel, Anja Kampe pedig Sieglinde szerepében és Fidelio Leonórájaként is színre lép. Nina Stemme a Turandotban lép fel, Evelyn Herlitzius Elektra lesz, Kraszimira Sztojanova pedig Aidaként lép színpadra.

A férfiénekesek közül Jonas Kaufmann a Toscában és az Aidában lép fel, Pavol Breslik a Lammermoori Lucia, a Lucrezia Borgia, a Don Giovanni, a Szöktetés a szerájból tenorfőszerepeit fogja énekelni, Peter Seiffert a Fidelio és az Ariadné Naxosban című operákban fog szerepelni, Klaus Florian Vogt Lohengrinként, Siegmundként és A bolygó hollandi Erikjeként fog színre lépni. Rolando Villazón a Traviatában és a Wertherben fog énekelni, ez utóbbiban váltótársa Matthew Polenzani lesz. Ildebrando D’Arcangelo Escamillo és Mozart Figarójának szerepében is fellép, Erwin Schrott Don Giovanni lesz, Matti Salminen A bolygó hollandiban fog szerepelni, ebben a címszerepet az egyik szereposztásban Michael Volle alakítja majd. René Pape az Elektra Oresztészét formálja meg, Michael Nagy pedig a Wertherben, A denevérben és a Così fan tuttéban is énekel.

Az évadterv és a részletes programfüzet megtekinthető a Bajor Állami Opera honlapján. Az internetes operaközvetítések listáját később hozzák nyilvánosságra.