Tosca a Margitszigeten

Nagy Viktor operaházi rendezése augusztus 7-én és 9-én látható a Szabadtéri Színpadon

Tosca
Tosca

Az operairodalom egyik legismertebb darabja, Puccini gyűlöletről és szenvedélyről szóló műve, a Tosca először kerül bemutatásra a Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetében. A művet mindössze két alkalommal, 2015. augusztus 7-én és 9-én, 20 órai kezdettel tekintheti meg a közönség a Magyar Állami Operaház előadásában.

Toscát a francia mezzoszoprán, Béatrice Uria-Monzon alakítja, aki eddigi karrierje során számos világhírű karmesterrel dolgozott együtt. Leghíresebb szerepe a Carmen, amelyet számos francia és nemzetközi színpadon énekelt Buenos Airestől a Veronai Arénán át a New York-i Metropolitanig. A Tosca címszerepében 2012-ben debütált Avignonban, majd a Párizsi Nemzeti Opera, a Berlini Állami Operaház és a milánói Scala előadásaiban énekelte nagy sikerrel. A kritikusok energikus színészi játéka mellett mezzoszoprán hangjának gazdag árnyaltságát emelik ki, mely Tosca-alakításának drámai mélységet és érzékiséget ad.

Cavaradossi szerepében Giancarlo Monsalve chilei tenor lép színre. A fiatal chilei énekes az UNESCO nagykövete, repertoárjában számos drámai operafőszerep megtalálható. 2006-ban debütált a bolognai Teatro Comunaléban, azóta bejárta a világ operaszínpadait Lisszabontól Szöulig. Énekelt többek között a washingtoni National Opera and the Royal Opera House-ban, a londoni Covent Gardenben, a müncheni Staatsoperben és az athéni Görög Nemzeti Operában is.

A margitszigeti előadásban bemutatkozik az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny első díjasa és különdíjasa, Alexadru Aghenie román bariton is, a Sekrestyés szerepében. Scarpiát Anatolij Fokanov, a Magyar Állami Operaház magánénekese alakítja. A Nagy Viktor által rendezett előadásban, melyet 1988 óta tart műsorán az Operaház, közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, valamint Énekkara és Gyermekkara. Karigazgató Strausz Kálmán, a karmester Kesselyák Gergely.

Bővebb információ a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján található.

Forrás és fotó: Budapesti Nyári Fesztivál