Titus kegyelme – új betanulásban

Bő hároméves szünet után újra színre kerül Mozart utolsó opera seriája, a Titus kegyelme a Magyar Állami Operaházban.

A darabot ősbemutatójának és a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján, 1991-ben mutatta be az Operaház Boschán Daisy rendezésében, utána kisebb megszakításokkal egészen 2006 decemberéig műsoron volt.

A darab az idei Májusünnep előfutáraként április 29-én lesz először műsoron Timothy BentchSzabóki Tünde és Meláth Andrea főszereplésével – az utolsó két májusi előadás (14-én, ill. 16-án délelőtt) is ebben a szereposztásban látható majd.

A Májusünnep nyitóelőadásain, 2-án és 4-én Titus szerepében a Mozart-specialistaként számon tartott Herbert Lippert, Vitelliaként a zürichi operaház sztárja, Eva Mei, Sextus alakjában pedig a népszerű román mezzoszoprán, Ruxandra Donose lép színpadra. Az új betanulás karmestere Fischer Ádám.

A Történetíró prózai szerepében Bálint András Kossuth-díjas színművészt üdvözölheti a közönség az Operaházban, aki a színpadi próba szünetében ezt mondta: „Érdekes módon ez a harmadik Mozart-szerepem. Harminc esztendeje Szombathelyen játszottam a Thamosz, Egyiptom királya címszerepét, Huszár Klára rendezésében. Húsz éve Szelim basát alakítottam Gazdag Gyula operaházi Szöktetés a szerájból rendezésében. Nem vagyok képzett muzsikus, nem játszom hangszeren, bár tanultam zongorázni, mégis kivételes öröm az opera világába kirándulnom. Az összes próbát végigülöm, élvezet hallgatni Fischer Ádám karmester tiszta instrukcióit. A zene, számomra titkokkal teli szerelem.”

Bővebb információk az Operaház és a Májusünnep, jegyinformációk a Jegymester honlapján találhatók.