Tavasz az Operában

Az Erkel Színházban zajló Primavera 13 sorozat után az Operaház további különlegességekkel készül a nagyhétre

Opera
A Magyar Állami Operaház

Csütörtökön, 28-án Bach Máté-passiója csendül fel az Operaház színpadán, a darabot Magyarországon először Mendelssohn átiratában játsszák. A félig szcenírozott szenvedéstörténet igazi különlegességnek ígérkezik – erről a produkció látványvilágát megálmodó M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező számolt be. „A színpad egész hátterében kifeszített tüllfüggönyre fogjuk kivetíteni azt a hátteret, amely a produkció közben az én közvetlen irányításommal festi majd alá a monumentális muzsikát” – mondta a rendező. „Nem mozi-elvárásokat szeretnénk sugallni, hanem a művet kiegészítő vizuális élményt ígérünk, amely az alkotás mise-jellegét, a vallásos szertartásokat, a külső-belső megvilágosodást jelképező gyertyagyújtást idézi majd fel.”

29-én, nagypénteken, az Operaház harminc éve ikonikus húsvéti repertoárdarabja, a Parsifal következik. Mikó András 1983-as rendezése a Wagner-bicentenárium tiszteletére felfrissített formában kerül a közönség elé. Nina Dudek játékmester az opera által feszegetett szakrális-profán problémakör kontúrjainak élesebbé tételét, a világítás, a ruhák, a koreográfia felfrissítését tűzte ki célul. Wagner misztériumjátéka világklasszisokkal kerül színpadra: Gurnemanz szerepében az amerikai Eric Halfvarsont, a karmesteri pulpituson Stefan Soltészt láthatjuk. Az előadás további szereplői Heiko Trinsinger, Kovácsházi István és Yvonne Naef lesznek.

Húsvétvasárnap ismét egy jeles évforduló és egy világklasszis következik: a 150 éve született olasz zeneszerző, Pietro Mascagni két műve, a legendás Parasztbecsület és a Messa Di Gloria kerül műsorra, szintén félig szcenírozva, mindkét mű a nemzetközi hírű karmester, János Ács dirigálásával. Közreműködik Lukács Gyöngyi, Gál Erika, Bándi János, Kovács Annamária és Fokanov Anatolij.