Sztravinszkij-bemutató az Operaházban

A kéjenc útja címmel kerül színre a zeneszerző operája január 18-án

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Sztravinszkij-premierrel indítja a 2015-ös évet a Magyar Állami Operaház: a szerző eredetileg a The Rake’s Progress címet viselő darabját január 18-án A kéjenc útja címmel mutatják be. A művet eddig mindössze egyszer vitte színre az intézmény, harmincöt évvel ezelőtt.

Az előadás rendezője Anger Ferenc lesz, vezényelni a fiatal amerikai dirigens, Erik Nielsen fogja. A karmester az előadás sajtótájékoztatóján így nyilatkozott a darabról: „Nem állítom, hogy A kéjenc útja Mozarton »alapul«, de »meg van fertőzve« általa. Ugyanakkor amikor Picasso kubista képeit vizsgáljuk, Sztavinszkij »titka« ugyancsak méltó társra talál. … van ott egy orr, csak nem jó helyen! A bal és jobb szem felcserélődött! Az ajkak éppenséggel ott vannak, ahol lenniük kell, de sokkal nagyobbak! … az arányok és az elhelyezés mind szabálytalan, s ennek köszönhetően a perspektíva szüntelenül változik.”

Az előadás főszerepét Balczó Péter énekli, partnere a fiatal ausztrál szoprán, Eleanor Lyons lesz. A további szerepeket Kálmán Péter, Meláth Andrea, Kovács Annamária és Palerdi András alakítják. A kéjenc útja januárban és a májusi Faust-fesztiválon még több alkalommal megtekinthető, további információ az Operaház honlapján olvasható.