Sztárvendégek a Nemzeti Filharmonikusok következő évadában

A zenekar a vokális műfajok gazdag választékát nyújtja a 2018/19-es évadban is

Az operarajongók már megszokhatták, hogy érdemes a Nemzeti Filharmonikusok műsorát is figyelemmel kísérniük. Bár a következő évadra a zenekar nem készül a korábbi évekből megszokott, egész estés operaprodukcióval, a vokális zene rajongói így is jó érzéssel válogathatnak a programból.

A december 13-i, Zeneakadémián tartott koncerten Karita Mattila működik közre. A hamisítatlanul német műsorban többek között Izolda szerelmi halála is elhangzik majd a kiváló szoprán tolmácsolásában. Az estet a főzeneigazgató, Hamar Zsolt vezényli.

Januárban a Müpában az átdolgozások kerülnek a középpontba, a zenekarra adaptált Schubert-dalokat Christoph Prégardien fogja énekelni, a koncert második felében pedig Wagner Ringjének Lorin Maazel készítette összefoglalója hangzik el. A karmester Dennis Russell Davies lesz.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Wágner Csapó József / Nemzeti Filharmonikusok)

Külön bérletet kap a Nemzeti Énekkar, amelynek az Olasz Kultúrintézet szolgál majd helyszínül. Ebben a sorozatban november 11-én operát játszanak: Poulenc Az emberi hang és Petrovics Emil Lysistrate című darabjai hangoznak majd fel. Közreműködik Váradi Zita, Kertesi Ingrid, Kolonits Klára és Horváth István, vezényel Hamar Zsolt. A bérlet további műsorán szerepel még Haydn Nelson-miséje és Orbán György Ricercare című alkotása, egy Rossini-Schubert program, Duke Ellington Sacred Music című darabja a Modern Art Orchestra és Szőke Nikoletta közreműködésével , a bécsi zenének szentelt koncertet pedig az Arnold Schönberg Kórus karnagya, Erwin Ortner fogja vezényelni.

A zenekar műsora természetesen nem nélkülözi a nagy, oratorikus műveket sem. Verdi Requiemje április 24-én csendül fel a Müpában, közreműködik Sümegi Eszter, Ulbrich Andrea, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián, vezényel Kobayashi Ken-Ichiro. Dvořák Requiemjét november 1-jén lehet meghallgatni Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett és Kovács István előadásában, a koncertet Hamar Zsolt fogja dirigálni. Haydn Teremtése szeptember 29-én hangzik el a Mátyás-templomban, a szólisták Baráth Emőke, Szappanos Tibor és Kovács István, a karmester Hamar Zsolt lesz. Emlékkoncertet szentelnek Kocsis Zoltánnak, ezen Rahmanyinov Harangok című műve is megszólal, Balga Gabriella és Anatolij Fokanov előadásában. A december 23-i, karácsonyi koncerten pedig többek között Beethoven IX. szimfóniája lesz hallható, ebben Rálik Szilvia, Komlósi Ildikó, Kiss B. Atilla és Fried Péter működik közre. De elhangzik a Müpában Mahler II. szimfóniája is, Kolonits Klára és Szántó Andrea énekével.

A Nemzeti Énekkar (fotó: Kallos Bea / Nemzeti Filharmonikusok)

A zenekar további műsora is változatos programmal várja a közönséget. Szentelnek bérletet Haydn zenéjének, lesz kamarazenei sorozat, Gin-tonic címmel a kortárs zenét és a jazzt összekapcsoló koncerteket rendeznek neves vendégművészekkel, és lesz Zenemánia: ifjúsági előadások, amelyek minden alkalommal a szimfonikus repertoár egy-egy központi alkotását járják majd körül.

Részletes program, valamint bérlet- és jegyinformáció a Nemzeti Filharmonikusok honlapján érhető el.