Szerelem a színpadon és az életben

Operaénekes-párok, akik a magánéletben is összetartoznak. KONDOR KATA riportja

Valószínűleg a legtöbb munkában előfordul, hogy szerelem szövődik a kollégák között. Ám ha egy hivatás nyilvános szerepléssel jár együtt, nagyobb figyelem övezheti szakma és magánélet összefonódását. A közönséget roppantul izgatja, ha a színpadon valódi szerelmespárokat lát; egy őszintének tűnő érintés vagy szerelmes pillantás nem csupán a pletykaéhség miatt tarthat számot az érdeklődésre, sokak szemében ettől hitelesebbnek is tűnhet az előadás. Az operaénekesek között is bőven akad olyan, aki a szakmáján belülről választotta meg a partnerét.

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov Budapesten (fotó: Posztós János / Müpa)
Anna Netrebko és Yusif Eyvazov Budapesten (fotó: Posztós János / Müpa)

A legegyszerűbb dolguk a szoprán-tenor párosoknak van, ők bőven válogathatnak az olyan darabokban, amelyek lehetőséget nyújtanak a közös fellépésre is.

A milánói Scala a közelmúltban jelentette be, hogy következő évadát Anna Netrebko és férje, Yusif Eyvazov szereplésével indítja, a házaspár az André Chénier-ben lép színpadra 2017 decemberében.

Akad persze néhány darab, amelyben a más összetételű párok is együtt énekelhetnek, ilyen például a Carmen, A sevillai borbély, a Don Giovanni, A bolygó hollandi vagy akár A kékszakállú herceg vára. Ám előfordul, hogy a művészek már a közös előadással is beérik, nem muszáj szerelmest alakítaniuk a darabban. Diana Damrau például nem csak budapesti koncertjén szerepelt együtt basszbariton férjével, Nicolas Testével; a Metropolitanből közvetített Gyöngyhalászok-előadásban is láthatta őket a közönség, ahol az énekesnő a papnő Leilát, párja pedig Nourabad főpapot formálta meg. A közös produkció azonban vicces vagy meghökkentő eseteket is eredményezhet. Michael Volle a Jancsi és Juliskában énekelt együtt a fiatal mezzoszopránnal, Gabriela Schererrel, majd utóbb úgy nyilatkozott,

igen furán érezte magát, amikor felesége a darabbeli fiát alakította.

Diana Damrau és Nicola Testé (fotó: Rebecca Fay)
Diana Damrau és Nicola Testé (fotó: Rebecca Fay)

Azt gondolnánk, ezek a kapcsolatok legkönnyebben a közös előadás alatt alakulnak ki, hiszen egy szép ária során néha magunk is úgy érezzük, hogy beleszerettünk az előadóba. Ezzel szemben gyakran találnak egymásra énekes párok anélkül, hogy valaha együtt szerepeltek volna. Roberto Alagna nyilatkozott arról, hogyan kezdődött (azóta viharos véget ért) kapcsolata Angela Gheorghiuval: már az énekesnőnek a próbateremből kiszűrődő hangja óriási hatást gyakorolt rá, később pedig

alig akarta elhinni, hogy a csodálatos ének egy hasonlóan szép nőhöz tartozik.

A tenorista később sem ábrándult ki a szopránokból is, hiszen jelenlegi párjával, Aleksandra Kurzakkal már egy hároméves kislány boldog szülei.

Ha a nagyvilág helyett az itthoni operaélet felé fordulunk, szintén szép számban találhatunk példákat az énekművész-szerelmekre. Néhány hete mi is beszámoltunk az Operaház színpadán történt lánykérésről: A denevér Falke doktora szerepében fellépő Haja Zsolt az előadás végén húzott gyűrűt kedvese, az Adélt éneklő Rácz Rita ujjára, és a boldog pillanatnak a helyszínen tartózkodók mellett – az eseményről készült videó jóvoltából – még jó pár operakedvelő örülhetett.

Rácz Rita és Haja Zsolt (fotó: Magyar Állami Operaház)
Rácz Rita és Haja Zsolt (fotó: Magyar Állami Operaház)

A Kriszta KingaHorváth István házaspár a hasonló életvitelben és a közös tapasztalatokban látja az azonos foglalkozás legnagyobb előnyét. „Mivel nagyrészt itthon lépünk fel, minden szabadidőnket együtt tudjuk eltölteni, akár azt a keveset is, ami a próbák között van” – mondják. – „A másik előny, hogy mivel mindketten énekesek vagyunk, könnyebben tudjuk megbeszélni a szakmai kudarcokat, illetve sikereket.”

Kisgyermekes családként ugyanakkor nehéz megoldaniuk, hogy ki vigyázzon a kislányukra, amikor együtt lépnek fel.

„Az egyeztetés az egyik legnehezebb feladat! Mivel a nagyszülők 100, illetve 220 kilométerre laknak tőlünk, mióta Kinga újra visszatért a színpadra Hanga születése után, az alapos tervezés elengedhetetlen. Sajnos a bölcsivel együtt jár a váratlan betegségek változatos skálája is, gyakran minden borul, és bizony barátok, testvérek, rokonok segítsége nélkül nagy bajban lennénk… Szerencsére segítő kéz mindig van! Köszönjük nekik!” – hangsúlyozza István. A pár ugyanakkor örülne a jövőben még több közös fellépésnek: „Eddig csak egyetlen egy operában énekeltünk együtt, a Falstaffban Pécsett, abban is csak egy előadást erejéig, így hosszasan tudnám sorolni az operákat, amikben jó volna együtt fellépni: legszívesebben a Rigolettóban, a Traviatában és a Bohéméletben énekelnék Kingával” – mondja a tenorista.

Az énekesek nagy része tehát szívesen lép fel a társával, a közönség pedig örömmel és kíváncsian hallgatja őket. Legtöbben talán felnőttként sem nőttünk még ki teljesen abból a vágyból, hogy elhiggyük azt, ami a színpadon történik; igazi érzelmeket, örömöt és bánatot lássunk. Amíg így lesz, addig a művészpárok népszerűsége sem fog alábbhagyni.