Szent Johanna a Scalában

Verdi Giovanna D’Arcójával nyitja évadját ma este Milánó operaháza

Anna Netrebko
Anna Netrebko

Giuseppe Verdi remekművét először 1845-ben, utoljára 1865-ben, vagyis 150 éve játszotta az Itália és az egész világ egyik elsőszámú zenei intézményének számító Teatro alla Scala. Ezért választotta Riccardo Chailly, az intézmény új főzeneigazgatója ezt a zenei szépségekben bővelkedő, misztikus darabot első évadjának nyitányául. (Chailly egyébként már korábban, vezetői kinevezése előtt is dirigált évadnyitót a Scalában: a 2006-os, Roberto Alagna botrányos távozása miatt emlékezetessé vált Aidát.)

A Szent Johanna (Giovanna D’Arco) szereposztás tekintetében is szinte kínálta magát: Anna Netrebko (Johanna) és Francesco Meli (VII. Károly) két éve, a mű salzburgi koncertszerű előadásán is alakították már szerepeiket – azt a produkciót CD-n is megörökítették. A tervek szerint ezúttal Carlos Álvarez csatlakozott volna hozzájuk Giacomo, Johanna apjának szerepében, ő azonban betegség miatt lemondani kényszerült az előadást; helyette Dmitrij Beloszelszkij énekel. A rendezést a Moshe Leiser, Patrice Caurier páros jegyzi.

A Scala évadnyitó előadását – melyet a hagyományokhoz híven minden évben a város védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, azaz december 7-én tartanak – számos rádió- és televíziócsatorna közvetíti, valamint Olaszország mozijaiban is látható lesz.

Forrás: www.teatroallascala.org