Szappanopera: nem lesz Bánk bán Los Angelesben

Törölte programjából a novemberre tervezett Bánk bán-előadásokat a Los Angeles-i Opera – adta hírül az intézmény sajtóközleményére hivatkozva több hazai médium.

A magyar állam jelentős, 200 millió forintos támogatásával tervezett produkciót Plácido Domingo főigazgató vezényelte volna, főbb szerepeire Klein Ottokárt, Rost Andreát, Wiedemann Bernadettet és Kálmándi Mihályt kérték fel.

A Domingo által jegyzett közlemény leszögezi: bár mindkét fél kitartóan dolgozott azon, hogy a produkció létrejöhessen, határidőre mégsem sikerült megfelelő megoldást találni a darab színre állítására – olyat, amely megfelel a Los Angeles-i Opera művészi elvárásainak, s egyben a mű jelentőségének is.

A képlet azonban ennél bonyolultabb: bár a produkciót itthon kezdettől fogva nagy médiaérdeklődés övezi, mint arra a közelmúltban többen rámutattak, az eddig sem szerepelt a színház által már régebben meghirdetett jövő évi műsortervben. Bizonytalan az is, pontosan miképp alakult volna az előadások pénzügyi háttere. A produkciót szervező Megakoncert vezetője, Magony Zsolt korábban úgy nyilatkozott: a magyar állam támogatása nagyjából a költségek felét fedezi. Ezzel szemben a Los Angeles Times mai számában Stephen Rountree, a színház ügyvezető igazgatója azt állította: a produkciót „elsősorban egy magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia”.

Domingo közleménye végén leszögezi: reméli, hogy egy későbbi évadban sor kerülhet a Bánk bán bemutatására.

Bánk bán – Hazám, hazám (Plácido Domingo)