Szabadtéri programok az Operánál

A szeptember 19-i autómentes hétvégére idén is szabadtéri előadásokat szervez az Operaház. FIGYELEM: A SZFINX-TERASZ SZEPTEMBER 20-I ELŐADÁSAI ELMARADNAK!

Operanapok a Sugárúton alcímmel rendelkezik az ingyenes programsorozat, amely idén szombaton és vasárnap a Szfinx-teraszon commedia dell’arte előadásokkal jelentkezik, esténként pedig az Opera elé, az Andrássy útra invitálja az érdeklődőket.

A Magyar Állami Operaház
A Magyar Állami Operaház

Mindkét napon három ingyenes operaelőadást tartanak a Szfinx-teraszon, a közönség 14, 16 és 18 órai kezdettel nézheti meg a A csengő, a Bolondokháza és A telefon című szórakoztató egyfelvonásosokat, fiatal rendezők színrevitelében. Donizetti Bolondokháza című művét először játsszák Magyarországon! Az előadást Csákovics Lajos fordításában, Szilágyi Bálint rendezésében, Köteles Géza vezényletével adják elő az Opera magánénekesei. A Bolondokháza témája az opera mint pszichiátriai módszer: az intézetben „operával” kezelik az őrülteket. A szereplők mai, utcai ruhában érkeznek, majd a cselekmény során szinte mindegyikük megőrül és átváltozik operai karakterré – megjelenik a műfaj sok sztereotip figurája, wagneri lovagok, barokk angyalkák, egerek, háremhölgyek és így tovább. Tanúi lehetünk, hogyan lesz normális emberekből egy operai társulat, azaz hogyan terjed el a téboly…

Az előadás szombat éjjel is megtekinthető két alkalommal, a Színházak Éjszakája program keretében ugyanis késői túrákat szerveznek az Operában, melynek lezárásaképp a színpadon ismét eljátsszák a garantáltan jó hangulatú opuszt.

Az Andrássy úton épülő nagyszínpadon szombaton 20 órától ismét ezreket vonzó produkciókkal jelentkezik a dalszínház. A most induló Shakespeare-évad előfutáraként nagyszabású Shakespeare-show-t rendez Kálloy Molnár Péter. A műsor, amelyben olyan prózai színészek is jeleskednek majd, mint Haumann Péter, Kálid Artúr és Gáspár András, az Opera repertoárjában futó Shakespeare-előadásokra épül. Színpadon az Opera és a Magyar Nemzeti Balett szólistái, többek közt Létay Kiss Gabriella, Fekete Attila és Kálmándi Mihály, Apáti Bence és Starostina Kristina, Nánási Helga és László Boldizsár, valamint az Opera Énekkara és Zenekara is fellép. Az Andrássy úti nagyszínpad hatalmas kivetítőjén másnap A hattyúk tava című balett-előadást láthatja a közönség.

FIGYELEM: A SZFINX-TERASZ SZEPTEMBER 20-I ELŐADÁSAI ELMARADNAK!