Sólyom-Nagy Máté az erfurti Ringben

Az énekes Wotan szerepét énekli a tetralógia háromórásra sűrített változatában

Sólyom-Nagy Máté alakítja Wotant A nibelung gyűrűje című operatetralógia egy estére sűrített, háromórás változatában, amelyet az Erfurti Operaház mutat be csütörtökön Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából.

Sólyom-Nagy Máté mint Wotan
Sólyom-Nagy Máté mint Wotan

A karmester és a rendező Samuel Bächli és Christian Georg Fuchs készítette el Arne Langera dramaturg közreműködésével a 15 órás operafolyam 3 órába sűrített verzióját, olvasható a színház honlapján, ahol blogot is indítottak a premierre készülve.

A fiatal rendező, a Weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia docense, Christian Georg Fuchs állítja színpadra a Ringet. Az előadásban a Waidspeicher Bábszínház művészei 27 kézzel faragott japán bunraku bábuval szerepelnek – ők testesítik meg a tetralógia fontosabb szereplőit. Fuchs komoly kihívásnak tekinti ezt a megoldást, a mintegy egyméteres bunraku bábok kifejezők, de nehezek, így a fizikai igénybevétel erős.

Sólyom-Nagy Máté alakítja Wotant, de a kilenc énekes közül néhányan több figurának is kölcsönzik hangjukat. A rövidített változatban is megjelenik azonban minden szereplő, tehát a teljes történet megelevenedik a színpadon.

A Wagner-operák hatalmas zenekari apparátusa helyett csak 18 hangszeres kíséri az előadást. Samuel Bächli karmester a bemutatóra készülve megjegyezte: izgatottan várják, vajon hogy fog Wagner zenéje megszólalni kamaraegyüttessel.

Forrás: MTI
Fotó: http://ring-erfurt.com/