Segítséget nyújt az Operaház a Molnár Antal Zeneiskolának

Az Eiffel Műhelyház helyiségeit ajánlják fel

Az erzsébetvárosi zeneiskolát megkeresve tanszaki koncertek, valamint évzáró és évnyitó ünnepségek megtartásához kínálja fel az Eiffel Műhelyház tereit a Magyar Állami Operaház, míg az művészeti iskola elhelyezésének kérdése nem rendeződik – áll az Operaház által kiadott sajtóközleményben.

Magyarország egyetlen opera és klasszikus balett műfajának dedikált intézményeként a Magyar Állami Operaház a művészeti oktatásra elengedhetetlenül fontos feladatként tekint, amelyet egyben össztársadalmi ügynek is tart. Miközben az Opera az Eiffel Műhelyház területén saját művészeti iskola létrehozásán fáradozik, egy társintézmény ellehetetlenülésének híre is érzékényen értini – írja az Operaház sajtóosztálya.

Az Eiffel Műhelyház kívülről (fotó: Rákossy Péter)

Az Opera számos művésze járt a Molnár Antal Zeneiskolába, de nem csupán ezért döntött úgy a dalszínház vezetése, hogy segíti a méltatlan helyzetbe került, önálló épületét nélkülözni kényszerülő oktatási intézményt, hanem mert példájukon keresztül fel kívánja hívni a figyelmet a rendszerváltoztatás óta jelentőségéből veszített művészetoktatás értékeire, annak társadalomformáló erejére is.  „A szelídség szép vonása és a szépség értő szeretete minden embertársunk javára válik” – fogalmazott Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója. Hozzátette: „Nagy örömmel várjuk a Molnár Antal Zeneiskola növendékeit, szüleiket és a zenetanár kollégákat is, ez a segítségnyújtás egyúttal főhajtás is legyen nagy névadójuk, Molnár Antal zenetudós emléke előtt, aki sok más remek írás mellett anno kiváló Wagner-breviáriummal is megajándékozta a rajongókat.”

Az állandó épülettel régóta nem rendelkező Molnár Antal Zeneiskola ügye azután került ismét a figyelem középpontjába, mert az erzsébetvárási önkormányzat a Színház és Filmművészeti Egyetemet elhagyó tanulók és oktatók szervezete, a Freeszfe Egyesület részére adta át azt az épületet, amit a kerület előző vezetése a Molnár Antal Zeneiskolának ígért. Bár az egyesület az épület használati jogát nyílt pályázaton nyerte el, időközben bejelentették: a tanév végén kiköltöznek az épületből. A Molnár Antal Zeneiskola közleményében értékelte a gesztust. Az erzsébetvárosi önkormányzat jelezte, hogy a Damjanich utcai épület hasznosítására új pályázatot írnak ki.

Magyar Állami Operaház / Telex / 24.hu / Opera-Világ
Fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház