Baráth, Bretz, Szemerédy Salzburgban

Már elérhető a Salzburgi Ünnepi Játékok 2018-as programja

Mozarttal, népszerű és ritkán játszott operákkal, különleges koncertekkel és ezúttal is több magyar közreműködővel rendezik meg július 20. és augusztus 30. között a Salzburgi Ünnepi Játékokat.

Hat operabemutatóra és két koncertszerű előadásra kerül sor az idei fesztiválon, a sort ezúttal is egy Mozart-mű, A varázsfuvola kezdi majd, melynek rendezője Lydia Steier, karmestere pedig Constantinos Carydis. Sarastro szerepében Matthias Goerne látható majd, Tamino Mauro Peter, Pamina Christiane Karg, az Éj királynője pedig Albina Sagimuratova lesz.

Bretz Gábor (fotó: Vermes Tibor)

Magyar énekest is hallhatunk Richard Strauss Saloméjának előadásában, Bretz Gábor Jochanaan szerepét alakítja majd. A további közreműködők Asmik Grigorian, John Daszak, Anna Maria Chiuri és Julian Prégardien lesznek. Az előadást Romeo Castelucci rendezi és Franz Welser-Möst vezényli.

Csajkovszkij Pikk dámáját Hans Neuenfels rendezésében mutatja be a fesztivál, az előadás karmestere Mariss Jansons, a főbb szerepeket Brandon Jovanovich, Jevgenyija Muravjeva, Igor Golovatenko és Hanna Schwarz éneklik majd.

A Pünkösdi Ünnepi Játékok után nyáron is látható lesz Rossini Olasz nő Algírban című operája, melyet Moshe Leiser és Patrice Caurier állít színre. A címszerepben Cecilia Bartoli látható, a további közreműködők Ildar Abdrazakov, Edgardo Rocha és Rebeca Olvera lesznek, a karmester Jean-Christophe Spinosi.

Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját Jan Lauwers rendezi és William Christie vezényli majd, a főbb szerepeket Szonja Joncseva, Kate Lindsey, Stéphanie d’Oustrac, Carlo Vistoli és Renato Dolcini énekli.

A fesztivál folytatja modern és kortárs művek bemutatóinak a sorát, Hans Werner Henze The Bassarids című operájának előadásában ismét magyar közreműködőnek örülhetünk, ebben Szemerédy Károly lép majd színre Sean Panikkar, Russell Braun, Willard White és Nikolai Schukoff oldalán. Az előadás rendezője Krzysztof Warlikowski, karmestere Kent Nagano lesz.

Salzburg látképe (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)

Koncertszerű előadásban hallgatható meg Gottfried von Einem Der Prozess című darabja, melyet HK Gruber vezényel majd, a főbb szerepeket pedig Michael Laurenz, Jochen Schmeckenbecher, Matthäus Schmidlechner és Lars Woldt énekli.

Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)

A fesztivál másik koncertszerű előadása Bizet Gyöngyhalászok című operája lesz, ennek karmestere Patrick Fournillier, Leïlát Aida Garifullina, Nadirt Javier Camarena, Zurgát pedig Plácido Domingo formálja meg.

Az énekes szólóestek közreműködői között ismét találhatunk hazai művészt, Baráth Emőke Philippe Jaroussky oldalán énekel majd Händel-darabokat. Dalestet ad még a fesztiválon Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Christiane Karg, Matthias Goerne és Florian Boesch is.

Anna Netrebko rajongóinak idén sem kell nélkülözniük kedvencüket, az énekesnő Yusif Eyvazovval ad koncertet, melyen a Mozarteumorchester Salzburg és Jader Bignamini működik közre. Az esten részletek hangoznak el Az álarcosbálból, A végzet hatalmából, A trubadúrból és az André Chénier-ből.

Mindezek mellett a fesztivál számos zenekari és kamarakoncertet kínál, melyek közreműködői névsorát szintén érdemes végigböngészni. A hangszeres szólisták közül Schiff Andrást kell kiemelni, aki két este is Bach darabokat játszik majd a közönségnek.

A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.