Salzburgi előzetes

Programtervezet Alexander Pereira vezetésének utolsó évéről

A Salzburgi Ünnepi Játékok vezetősége – Helga Rabl-Stadler, Sven-Eric Bechtolf és Alexander Pereira (Fotó: Luigi Caputo)
A Salzburgi Ünnepi Játékok vezetősége – Helga Rabl-Stadler, Sven-Eric Bechtolf és Alexander Pereira (Fotó: Luigi Caputo)

Napvilágot látott a Salzburgi Ünnepi Játékok 2014-es évének előzetes tervezete. Ez az utolsó fesztivál, amely még Alexander Pereira vezet, mivel az intendáns 2014 őszétől a milánói Scalát fogja irányítani.

A 2014-es évet a Richard Strauss évforduló határozza meg: színpadra állítják A rózsalovagot Harry Kupfer rendezésében, Zubin Mehta vezényletével, valamint a szerző szimfonikus műveit is előadják. Az év másik kiemelkedő produkciója Verditől A trubadúr lesz: az Alvis Hermanis rendezte és Daniele Gatti vezényelte előadásban Anna Netrebko, Plácido Domingo és Francesco Meli éneklik majd a főszerepeket, akik az idei Jeanne d’Arc operát is sikerre vitték.

Nikolaus Harnoncourt és Peter Stein produkciójaként mutatják be Schubert Fierrabras című operáját, ám a nagy érdeklődés övezte Kurtág György-operára még egyelőre várni kell. Folytatódik viszont a Mozart–Da Ponte sorozat: az idei Cosí fan tutte után jövőre a Don Giovanni kerül színre, melyet Sven-Eric Bechtolf rendez és Christoph Eschenbach vezényel. A fesztivál tematikája a Don Juan mítosz körül forog majd: Mozart és Richard Strauss művei mellett Ödön von Horváth Don Juan megjön a háborúból című színdarabját is előadják.

A fesztivál ismét az Ouverture spirituelle című koncertsorozattal nyílik, ezúttal keresztény és iszlám zeneművek hangoznak fel benne. Az idei év nagy sikerű Mahler-szimfóniákból álló koncertsorozata után jövőre Bruckner szimfóniáit játsszák, szintén a legnagyobb karmesterek Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Daniele Gatti, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Bernard Haitink és Christoph Eschenbach vezényletével.

A pünkösdi fesztiválon, melynek programja már elérhető az ünnepi játékok honlapján, minden Rossini körül forog majd. Előadják a Hamupipőkét a címszerepben Cecilia Bartolival, az Otellót, melyben a főbb szerepeket John Osborn, Cecilia Bartoli, Barry Banks és Kálmán Péter énekli majd, valamint a Salzburgi Marionettszínház is készít egy produkciót, amely egy 1989-es A sevillai borbély-felvételt dolgoz fel. A szerző műveiből koncertek is lesznek, a Stabat matert Antonio Pappano vezényli, a négy szólista Krassimira Stoyanova, Elīna Garanča, Piotr Beczala és Erwin Schrott lesz. A régi és új énekes-sztárokat felvonultató Rossini-gálát pedig Fischer Ádám vezényli. Természetesen nem hiányozhatnak Rossini dalai sem a programból, Joyce DiDonato dalkoncertjén ezek közül is megszólal néhány.

A pontos program kihirdetése novemberre várható.

Fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok