Richard Strauss Daphnéja Miskolcon

Richard Strauss Daphné című operáját mutatják be Miskolcon, Rost Andreával a címszerepben.

Pénteken nagy esemény színhelye lesz a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál.  Richard Strauss Daphné című, Magyarországon közel hetven éve nem játszott operáját mutatja be hangversenyszerű előadásban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezetésével, a címszerepben Rost Andreával. A darabot idehaza 1940-ben mutatták be a Margit-szigeten, majd egy évvel később az Operaházban is műsorrá tűzték Tamás Ilonka és Halmos János főszereplésével, azóta azonban nem került színre hazánkban.

„Strausst időről időre az a vád is éri, hogy tulajdonképpen önmagát ismételgeti. A Daphnéban hallható stílusfejlődése, és általában a késői művei azonban határozottan cáfolják ezeket a vádakat.
Az igazság az, hogy egy zeneszerző nemcsak hogy komponálásra született, de nem is tudna meglenni nélküle. Azt hiszem, Strauss esetében teljesen igaz a mondás, amit ő maga hangoztatott nagyon gyakran: többet ér egy jól megszerkesztett partitúraoldal, mint egy teli pénztárca. Ezt magam is így érzem, és mindig találok valami újat, meglepőt, ha egy-egy Strauss-partitúrát a kezembe veszek.
Nagyon örülök, hogy Rost Andrea énekli a címszerepet, ő most megint kirobbanó formában van, és ha erre vállalkozik, akkor – azt gondolom – , nagyon-nagyon jó lesz a produkció, mert a művésznő most már semmit nem bíz a véletlenre.” (Kocsis Zoltán)

Richard Strauss: DAPHNÉ 

Pásztor-szomorújáték egy felvonásban
Szövegét írta: Stefan Zweig nyomán Joseph Gregor
Fordította: Lengyel Jenő

Szereposztás:

Péneiosz – Palerdi András (basszus)
Gaia – Iulia Merca (alt)
Daphné – Rost Andrea (szoprán)
Leukipposz – Horváth István (tenor)
Apollón – Janez Lotrić (tenor)
Első pásztor – Horváth Ádám (bariton)
Második pásztor – Boros Sándor (tenor)
Harmadik pásztor – Mokán László (basszus)
Negyedik pásztor – Silló György (basszus)
Első szolgáló – Szalai Ágnes (szoprán)
Második szolgáló – Kristófi Ágnes (szoprán)

km: A Nemzeti Énekkar Férfikara (karig: Antal Mátyás)
Vezényel: Kocsis Zoltán

Bővebb információ a Nemzeti Filharmonikusok és a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál honlapján.