Régizene Fesztivál a Müpában

Március 2. és 6. között operaritkaság is felcsnedül

Március elején rendezik meg a Müpában a Régizene Fesztivált. Opera-újrafelfedezés és sztárközreműködő is színesíti a programot.

Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)
Baráth Emőke (fotó: Raffay Zsófia)

Duetti d’amore címmel barokk áriaest várja a közönséget március 4-én, két fiatal, de a régizene területén már jelentős sikereket elért művész tolmácsolásában. A pályája elején álló Baráth Emőke a barokk zenei előadóművészek egyik kiemelkedő alakja, aki az Aix-en-Provence-i Fesztiválon szenzációs alakításával robbant be a köztudatba 2013 nyarán, egy újra felfedezett Cavalli-opera címszerepében. Március 4-én, a beszédes című Duetti d’amore esten az a Valer Sabadus lesz a partnere, aki a Cavalli-operában a férfi főszerepet énekelte. Az Aradon született, és ötesztendős korában családjával Németországba áttelepült kontratenor karrierje meredeken ível felfelé: a Sonynál megjelent, Caldara műveiből összeállított tavalyi szólólemeze igen meleg fogadtatásban részesült. A két nagyszerű énekest az Il Pomo d’Oro kíséri, amelynek nevét egy 17. századi, itáliai barokk opera adja. A 2012-ben alakult együttes már több világklasszis énekessel készített hangfelvételt, vezetője pedig olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint René Jacobs, Rinaldo Alessandrini, Jordi Savall, Christina Pluhar és Fabio Biondi. A koncertet Maxim Emelyanychev vezényli.

Katherine Watson (fotó: Hugo Bernand)
Katherine Watson (fotó: Hugo Bernand)

Március 6-án egy a mai napig elfeledett francia darab szólal meg.  Az 1742-ben bemutatott Isbé című mű Mondonville első operája. Keletkezése idején szerzője még nem volt a francia királyi udvar körülrajongott mestere, sem az uralkodó művészetpártoló szeretője, Madame de Pompadour pártfogoltja. A Müpában koncertszerűen elhangzó előadás Vashegyi György és együttesei 17-18. századi műveket felfedező-bemutató sorozatának újabb jelentős, sőt alighanem szenzációs eseményének ígérkezik. Az opera címszerepét az erőteljes és gyönyörű hangúnak egyaránt aposztrofált, elbűvölő brit szoprán, a Philippe Jaroussky oldalán is gyakran hallható Katherine Watson alakítja. Közreműködik az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus.

A fesztivál további programjai a Müpa honlapján érhetők el.