Régi-új Hamlet Bregenzben

Franco Faccio és Arrigo Boito alig ismert operájának bemutatójával kezdődnek ma a Bregenzi Ünnepi Játékok

Jelenet az előadásból (fotó: Bregenzer Festspiele)
Jelenet az előadásból (fotó: Bregenzer Festspiele)

Igazi operakülönlegesség újkori európai bemutatójával veszi kezdetét az idei Bregenzi Ünnepi Játékok rendezvénysorozata. A Voralberg tartomány székhelyén 1946 óta minden nyáron megrendezésre kerülő fesztivál középpontjában évente két opera előadása áll: egy a több ezres nézőtérrel rendelkező tószínpadon, egy pedig a Festpielhausban kerül színre. Idén a tószínpadon a tavaly bemutatott Turandot-produkció lesz látható: Puccini utolsó operáját Marco Arturo Marelli rendezésében, Paolo Carignani és Giuseppe Finzi vezényletével nézhetik-hallgathatják meg az érdeklődők.

A fesztivál igazi szenzációjának azonban a Festspielhausban színre kerülő Hamlet (Amleto) című opera ígérkezik. Franco Faccio Arrigo Boito szövegére komponált művét 1865-ben, Genovában mutatták be először, majd 1871-ben a zeneszerző vezényletével a milánói Scalában is színre került, egyetlen alkalommal. Noha Faccio a Scala elismert karmestere volt (ő dirigálta Verdi Aidájának európai, majd Otellójának ősbemutatóját is), Boitót pedig kitűnő librettistaként tartották számon (saját Mefistofeléje mellett ő írta Verdi két utolsó operájának szövegét is, szintén Shakespeare nyomán), a korabeli olasz opera hagyományait megújítani kívánó librettó és zene a jelek szerint nem aratott sikert: a darab legközelebb csak 2014-ben, Amerikában került színre.

A mostani bemutató célja a mű európai újrafelfedezése. A várhatóan nagy médiaérdeklődést vonzó produkciót Olivier Tambosi rendezi, Paolo Carignani vezényli, a címszerepet Pavel Černoch alakítja. A Hamlet összesen három alkalommal lesz látható az idei fesztiválon, ahol a fő események mellett számos kísérőrendezvény (gyerekelőadások, stúdiósok fellépése, koncertek) is színesítik a programot.

A műsorról bővebb információ a Bregenzi Ünnepi Játékok honlapján érhető el.

Forrás és fotó: Bregenzer Festspiele