Rangos díjat nyert a kolozsvári Figaro

A Kolozsvári Magyar Opera Mozart-előadását választották az elmúlt évad legjobb operaelőadásává Romániában

Az elismerést a romániai dalszínházak harmadik alkalommal megtartott gáláján adták át a kelet-romániai Jászvásáron (Iaşi) – adta hírül kedden az Agerpres hírügynökség. A Kolozsvári Magyar Opera Figaro házassága-előadását Novák Péter rendezte, akinek ez volt az első operarendezése. A kolozsváriak produkcióját a nyáron Budapesten az Armel Operafesztiválon is bemutatták.

A Kolozsvári Magyar Opera több díjat is kapott, a dalszínház Szentivánéji álom című produkciója elnyerte a Legjobb kortárs táncelőadás elismerést. Ugyanebben az előadásban nyújtott alakításukért Viorica Bogoi a Legjobb női kortárs táncos, Florin Ioan Ianc pedig a Legjobb férfi kortárs táncos díjat kapta meg.

Az intézmény Letshow! című produkciója Legjobb musical-előadás díjat nyerte meg. Emellett Pataki Adorján tenor Kiválóság díjban részesült, Szeibert István Életműdíjat vehetett át.

A Kolozsvári Magyar Opera
A Kolozsvári Magyar Opera

A jászvásári opera által kezdeményezett gála Nagydíját a nemzetközi hírnevű Elena Moşuc román szoprán vehette át, aki huszonöt évvel korábban éppen a helyi opera színpadán kezdte el pályafutását. Ebből az alkalomból jelen volt Leo Nucci világhírű olasz bariton, aki tiszteletbeli meghívottja volt az ünnepségnek.

A tavalyi évad legjobb férfi szólistájának járó díjat a Magyar Állami Operaház előadásaiban is látható mexikói Hector López Mendoza tenor kapta. A magánénekes ezúttal a Kolozsvári Román Operát képviselte. A legjobb női szólista elismerést szintén a Kolozsvári Román Opera művésze, Diana Tugui vehette át.

Forrás: MTI, Kolozsvári Magyar Opera