Programot hirdetett a Bartók Plusz Operafesztivál

Június 8. és 17. között különleges operaelőadásokkal, ősbemutatóval, hangversenyekkel, kiállítással és filmvetítéssel várják a közönséget

Budapesten tartották az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját, ahol Kesselyák Gergely fesztiváligazgató ismertette a műsort: Bartók színpadi művei (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára) nyitják meg a programsorozatot, a Michał Znaniecki rendezésében készült hármas produkció június 8-án és 10-én tekinthető meg. Cser Ádám vezényli majd a Miskolci Szimfonikus Zenekart, énekes szólistaként közreműködik Bakonyi Marcell és Szántó Andrea.

Fontos bemutató lesz Raymond J. Lustig és Matthew Doherty szerzeménye, a Semmelweis. Emléket állítanak benne az „anyák megmentőjének”, Semmelweis Ignácnak, aki pontosan 200 éve született. A Budapesti Operettszínház által elhozott darab érdekessége, hogy a musical és az opera határán mozog, címszerepében pedig Szabó P. Szilveszter látható.

Felvonulás a Bartók Plusz Operafesztiválon (fotó: Vona Ildikó)

Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik Marco Taralli A rivális című operája, amely a Teatro Coccia di Novarra vendégjátékaként érkezik (a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Matteo Beltrami dirigálásával), és Maria Callas énekesnő életéről szól, továbbá Prokofjev alkotása, A három narancs szerelmese, amit a Zágrábi Nemzeti Színház ad elő Miskolcon. Mozart Don Giovannija Szüts Apor átiratában hangzik el az Ezrek operája sorozatban; a mű Vlad Troickij rendezésében RockGiovanni címmel kerül a nagyközönség elé az Avasi kilátónál.

Az István, a király rockopera – bemutatójának 35. évfordulóján – ezúttal hangverseny-előadás formájában hallható majd a Nagyszínházban Kesselyák Gergely vezényletével, az Óbudai Danubia Zenekar és a Honvéd Vegyeskar közreműködésével. (Az énekes szólisták személyével kapcsolatosan még nem adtak felvilágosítást a szervezők.) A beharangozó sajtótájékoztatón Szörényi Levente is részt vett: „Mindig is meg voltam győződve róla, hogy ha a beat műfaj nem is, de más könnyűzenei stílusok rendkívül alkalmasak arra, hogy komolyabb mondanivalót hordozva a színpadra kerüljenek.”

Felvonulás a Bartók Plusz Operafesztiválon (fotó: Vona Ildikó)

A fesztivál ideje alatt megtekinthető a Kékszakállú 100 című képzőművészeti kiállítás a Miskolci Nemzeti Színházban. Gastón Solnicki filmje szintén a 100 éves Bartók-operához kapcsolódik, és június 10-én látható. Hangversenyt ad az I Musici di Roma, majd Selmeczi György három (Szent Márton-játék, Szent Jakab-játék, Az ördög menyasszonya) népi játékát mutatják be a Miskolci Galériában, Bősze Ádám pedig zenei stand-up esttel készül. Ezúttal is nagyszabású gála zárja a Bartók Pluszt, közreműködnek a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével, az est szólistája Sümegi Eszter Kossuth-díjas szoprán lesz.

Idén az állam 320 millió forinttal támogatja a rendezvény megvalósítását. A Bartók Plusz Magyarország egyetlen olyan operafesztiválja, amelynek vidéki város ad otthont, és a tizennyolc éves fesztivál célja továbbra is a bartóki örökség ápolása, a kortárs opera megteremtése, egyre szélesebb tömegek bevonása a programokba, valamint a közönség szórakoztatása és zenei nevelése.

Opera-Világ / Vona Ildikó
Fotók és videó: Vona Ildikó