Pót-Bayreuth a Bartók Rádióban

Hét Wagner-opera archív közvetítésével kedveskedik hallgatóinak a komolyzene csatorna

A Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata idén sajnos elmarad a koronavírus-járvány miatt, de a Bartók Rádió hallgatóit szeretnék kárpótolni a Bartók Rádió Wagner Ünnepi Játékok sorozatával – írja ajánlójában a Bartók Rádió szerkesztősége.

Az operavilág egyik legjelentősebb eseményének számító, nagy hagyományokra visszatekintő fesztiválja idén is július 25-én kezdődött volna. A csatorna szerkesztősége úgy gondolta, hogy követi az eredeti műsortervet, és az archívumában található, még felhasználható jogokkal rendelkező, Bayreuthban rögzített felvételekkel lepi meg hallgatóit.

Szombaton Silvio Varviso vezényli A nürnbergi mesterdalnokok című operát egy 1974-es felvételen, vasárnap pedig a Tannhäusert hallhatják Wolfgang Sawallisch vezényletével 1962-ből.

A bayreuthi Festspielhaus

Július 27-én indul a Ring Christian Thielemann által irányított 2008-as sorozata A Rajna kincsével. 28-án A walkürt, 31-én a Siegfriedet, augusztus 1-jén pedig Az istenek alkonyát hallhatják.

A tetralógia közé ékelődik be július 29-én a Lohengrin egy 1953-as archív felvétele Joseph Keilberth vezényletével. A főbb szerepekben Wolfgang Windgassen, Eleanor Steber, Hermann Uhde és Astrid Varnay.

„Igaz, hogy összeállításunk nem pótolhatja a Bayreuthi Ünnepi Játékok hangulatát, az élő közvetítések egyidejűség-élményét, a közönség döbbenetes hatású lábdobogásának hangját, de bízunk abban, hogy a munkából hazatérők kedvéért ezúttal 17 órakor kezdődő közvetítéseink, árnyék-fesztiválunk elnyeri Hallgatóink tetszését” – áll a Bartók Rádió műsorajánlójának végén.

Bartók Rádió / Opera-Világ