Pomádé- és Fidelio-premierrel nyit az Operaház

Az évadnyitó sajtótájékoztatón a 125. évadát kezdő Magyar Állami Operaház első két premierje volt terítéken, mivel mindkettőt október első hétvégéjén tartják.

Cser Krisztián
Pomádé: Cser Krisztián

Pomádé király új ruhája című opera a Ránki-jubileumról lekésve ugyan, de idén műsorra kerül, október 4-én kettős szereposztásban, kimondottan a gyerekközönséget célozva meg.

A rendező, Toronykőy Attila napjainkba helyezte a történetet és – elmondása szerint – a zenéhez igazította a színrevitelt. A darab eredeti hangszereléssel, 8-9 fős zenekarral hangzik majd fel, a nagyszínpadon, de a zenekari árok fölött, a függöny előtt helyezkedik majd el a játéktér. Az alkotók szándéka szerint ez is közelebb viszi a darabot és a műfajt a gyerekekhez.

A két premier szereplői:

Pomádé: Szvétek László
Pomádé: Szvétek László

Pomádé király: Szvétek László / Cser Krisztián
Dani: Beöthy-Kiss László / Pataki Dániel
Béni: Rezsnyák Róbert / Geiger Lajos
Garda Roberto: Sárkány Kázmér / Horváth Ádám
Nyársatnyelt Tóbiás: Asztalos Bence / Palerdi András
Dzsufi: Kertesi Ingrid / Rácz Rita
Kapitány: Farkas Gábor / Dobos Sándor
Karmester: Bartal László / Köteles Géza
Díszlet- és jelmeztervező: Juhász Katalin
Rendező: Toronykőy Attila

A Pomádé-premierek után mindjárt másnap, október 5-én következik Beethoven Fideliója, amely nemcsak Fischer Ádám főzeneigazgató karmesteri bemutatkozása, hanem első Kovalik Balázzsal közös munkája is a MÁO-ban.
A bemutatót máris beárnyékolja Evelyn Herlitzius esetleges lemondása: a sajtótájékoztató időpontjában bizonytalan volt a Leonóra szerepére felkért művész fellépése, valamint, hogy kire számíthatnak helyette, ha úgy alakul.
A Fidelio is két szereposztásban kerül színre, bár a másodpremiert sem az azt dirigáló Fischer Ádám, sem a MÁO-honlap műsorkalendáriuma nem kezeli premierként – bevett operaházi szokások szerint.
A Fidelio három változatából a mű 1814-es átdolgozása hangzik el, de – a mahleri tradíciót követve – az utolsó kép elé betoldott 3. Leonóranyitánnyal, valamint az 1805-ös verzióból átemelve a darab kezdetét: a Marcellina-ária megelőzi a Marcellina-Jaquino duettet.
Kovalik Balázs a rendezésről elmondta: stilizált térben játszódik, az egyes képeket egymás mellé helyezve, azok összekapcsolását nem erőltetve, ezáltal avantgárd jellegűvé téve az előadást. Külön kiemelte a Miniszter szerepét, amelyet két fiatal művészre osztott (Bretz Gábor és Cser Krisztián) – éppen azért, hogy az ideológiáktól mentes, „életet hirdető fiatalember” figuráját tudják megjeleníteni.

A Fidelio szereposztása:

Fidelio-plakát
Fidelio-plakát

Fernando: Bretz Gábor / Cser Krisztián
Pizzaro: Perencz Béla / Berczelly István
Florestan: Thomas Moser / Mathias Schulz
Leonora: Evelyn Herlitzius / Rálik Szilvia
Rocco: Friedemann Kunder / Fried Péter
Marcellina Váradi Zita / Hajnóczy Júlia
Jaquino: Fekete Attila / Brickner Szabolcs
Első fogoly: Boncsér Gergely / Mukk József
Második fogoly: Sárkány Kázmér / Szegedi Csaba

Karmester: Fischer Ádám / Kovács János
Díszlettervező: Kovalik Balázs, Angelika Höckner
Jelmeztervező: Benedek Mari
Rendező: Kovalik Balázs

Az évad egészéről szólva Vass Lajos főigazgató elmondta: 281 előadást terveznek, ebből 40 a Thália Színházban lesz. Az Erkel-színházat helyszűke miatt továbbra is próbateremnek használják – és várják a kormánydöntést a további sorsát illetően. A távlati terv még mindig az, hogy az Operaház a teljes felújítás idejére a már felújított Erkel Színházba költözhessen.
A nyáron lezajlott az Opera színpadának felújítása, az új burkolat mellett a hívórendszert is kicserélték, és új nézőtéri kiszolgálóegységeket ígértek.
Hivatalosan szeptember 22-i társulati ülés nyitja meg a 125. évadot – itt a tervek szerint Kalmár Magda és Melis György közösen lép fel egy duettel.

A tavaly indult Operamagazin egybeolvadt az Operaélet című lappal, a jövőben együtt jelennek meg kibővített formában. Főszerkesztője Retkes Attila, aki ezentúl az Operaház sajtóügynökségét is vezeti. Utóbbi a megszűnt sajtófőnöki posztot pótolja.
A magazin következő száma szeptember 22-től kapható.