Philippe Jordan lesz a Staatsoper zeneigazgatója

A svájci születésű karmester 2020-ban foglalja el hivatalát a Bécsi Állami Operában

Philippe Jordan, a Párizsi Nemzeti Opera és a Bécsi Szimfonikusok jelenlegi zeneigazgatója lesz a Bécsi Állami Operaház főzeneigazgatója – jelentette be az intézmény. Bogdan Roščić, a Staatsoper kinevezett igazgatója szerint Jordan szerződtetése fontos lépés azon az úton, amelyen annak érdekében indultak el, hogy a színház estéről estére a legmagasabb zenei színvonalat tudja biztosítani az opera- és balettelőadásokon. Főzeneigazgatóként Jordannak nem csak premiereket és repertoár-előadásokat kell majd vezényelnie, hanem az igazgatóság tagjaként a ház működésének zenei vonatkozásaiért is felelős lesz.

Philippe Jordan (fotó: Johannes Ifkovits)

Philippe Jordan 1974-ben, Zürichben született (édesapja a szintén neves dirigens, Armin Jordan volt). Karrierje húszéves korában kezdődött az ulmi színház karmestereként. 1998-tól Daniel Barenboim asszisztenseként dolgozott a Berlini Állami Operaházban, 2001-2004 között a Grazi Opera vezető karmestere volt. 2006-2010 között ismét a Berlini Állami Operában dolgozott első vendégkarmesterként. 2009 óta főzeneigazgató Párizsban, 2014 óta pedig a Bécsi Szimfonikusoknál. Operakarmesterként a világ szinte valamennyi jelentős színházában fellépett már – jelenleg a Bayreuthi Ünnepi Játékok új Nürnbergi mesterdalnokok-produkcióját vezényli.

Jordan azt hangsúlyozta kinevezésével kapcsolatban, hogy a Staatsoper egyik vezetőjének lenni a színház hagyományai és fantasztikus zenekara miatt is inspiráló feladat. Elmondása szerint hosszú ideje folytatnak intenzív beszélgetéseket Bogdan Roščićcsal, és feladatával nem csak 2020-tól kezdődően foglalkozik majd, hanem addig is tevékenyen részt vesz a Ház életében. Kiemelte: fontos, sőt magától értetődő, hogy a világ legjobb énekeseinek kell fellépniük Bécsben, de az is fontos, hogy a rendelkezésre álló művészek valódi társulatot alkossanak.

A 2020-2022 közötti műsorterv a vezetők elmondása szerint már körvonalazódik, konkrétumokat azonban egyelőre egyikük sem árult el róla.

A Bécsi Állami Opera előző főzeneigazgatója Franz Welser-Möst volt, aki azonban 2014-ben, mandátumának lejárta előtt azonnal hatállyal távozott az intézményből, indoklása szerint a jelenlegi igazgatóval, Dominique Meyerrel fennálló áthidalhatatlan művészi konfliktusok miatt.

Wiener Staatsoper
Fotó: Johannes Ifkovits