Pelléas és Mélisande a Müpában

Harminhét év után ismét felcsendül Budapesten Claude Debussy egyetlen befejezett operája, a Pelléas és Mélisande.

Maurice Maeterlink belga író színművére készült darab ősbemutatója 1902-ben volt Párizsban. A kezdetben példás együttműködés a zeneszerző és a drámaíró között a bemutató idejére nyílt ellenségeskedésbe fordult, melynek oka elsősorban a Mélisande-ot alakító Mary Garden személye körüli nézeteltérés volt. Az opera ennek ellenére nagy sikert aratott, s ma már bízvást kijelenthetjük, hogy a XX. századi opera kiindulópontjává lett – hatása egyebek között Bartók Kékszakállújában is felismerhető.

A Pelléas és Mélisande-ban Házy Erzsébettel
Házy Erzsébet és Kozma Lajos – 1963-ból

A Magyar Királyi Operaházban csak 1925-ben került színre a Pelléas Márkus László rendezésében, aki egyben az előadás díszlet- és jelmeztervezője is volt; a karmesteri teendőket Rékai Nándor látta el. A darab nem aratott sikert Budapesten, mindössze ötször került színre. Felújítására 1963-ban került sor, ekkor Mikó András rendezésében, Forray Gábor díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel került színre. Pelléast Palcsó Sándor és Kozma Lajos, Mélisande-ot Sándor Judit és Házy Erzsébet, Golaud-t Melis György és Faragó András énekelte, Ferencsik János vezényelt. A nagy szakmai sikert arató produkció 1970-ig volt műsoron, összesen több mint harminc előadást ért meg.

A mostani koncertszerű előadás, melyet Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar neve fémjelez, június 15-én a Miskolci Operafesztiválon, 16-án pedig a Művészetek Palotájában lesz hallható. Különlegesség, hogy ezúttal először hallhatjuk a darabot eredeti, francia nyelvű előadásban. Debussy zenéjének értő tolmácsolásához szorosan hozzátartozik a plasztikus francia deklamáció, ezért a produkcióra felkért művészek egy része kifejezetten Debussy-specialista.

2007. június 16. szombat 18.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Debussy: Pelléas és Mélisande – az opera koncertszerű előadása, francia nyelven
Közreműködik: Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Mezzoszoprán: Juliette Galstian (Mélisande)
Tenor: Gérard Theruel (Pelléas)
Basszus: Jérome Varnier (Arkel)
Basszbariton: Vincent Le Texier (Golaud)
Szoprán: Sáfár Orsolya (Le Petit Yniold)
Mezzoszoprán: Meláth Andrea (Genevieve)
Vezényel: Kocsis Zoltán

VÁLTOZÁS!
Június 16-án a férfi címszerepet – Leonardo Caimi betegsége miatt – Gérard Theruel énekli.