Paul Potts a szegedi Bolygó hollandiban

A tehetségkutató jóvoltából világhírűvé vált brit énekes a Kormányos szerepét énekli a jövő évi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójában

Előzetes egyeztetés miatt Londonban találkozott Paul Potts brit énekessel Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója: a fesztivál a világhírű tenort kérte fel jövő évi nyitóprodukciójának, Richard Wagner A bolygó hollandi c. operájának egyik szerepére – áll a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóközleményében. Mint írják: a találkozón Potts aláírta szerződését, a tenor a Kormányos szerepét énekli majd. Elmondta: nagy rajongója Wagnernek, élete első operaélménye a mester Trisztán és Izolda című művéből készült produkció volt. Hogy kik lesznek a partnerei a Dóm téri előadásban, egyelőre nem nyilvános, várhatóan jövő év elején jelentik be az darab koncepcióját és a teljes szereposztást, alkotócsapatot.

Paul Potts (fotó: Max Dodson)
Paul Potts (fotó: Max Dodson)

Paul Potts a Britain’s Got Talent c. tehetségkutató műsorban tűnt fel, 2007-ben. Pottsról első ránézésre senki sem gondolta volna, hogy ekkora hang rejtőzik a torkában. Bár korábban szerepelt operaprodukciókban kisebb színpadokon, ez volt élete legnagyobb megmérettetése. Puccini Nessun dormáját olyan lehengerlően adta elő a válogatáson, hogy azonnal meghódította a közönséget és a zsűrit, a bemutatkozásáról készült videót pedig mára több mint 141millióan nézték meg a youtube-on. A világon a legtöbben tőle ismerik a gyönyörű áriát, szinte hihetetlen, de több mint kétszer annyi ember nézte meg a videómegosztón az ő verziójában, mint Pavarotti előadásában. Potts megnyerte az azévi Got Talentet. Életéről és a tehetségkutatóban elért sikereiről hollywoodi film készült, melyet One Chance címen vetítettek a mozik világszerte.

Az elmúlt években négy stúdióalbumot adott ki, melyek közül az első, szintén One Chance címen tizenhárom országban volt listavezető. Többszörös platinalemezei több mint ötmillió példányban keltek el világszerte. Összesen negyvennégy országban fogadta kitörő lelkesedéssel a közönség, több mint hatszáz koncertet adott, közel kétmillió ember előtt. Még idén turnéra indul az Egyesült Királyságban, Dániában és Norvégiában.

Fotó: Max Dodson

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok