Parsifal húsvét hétfőn az M5 HD műsorán

Az áhítatos ünnepi színjáték felvételét ma este sugározza a kulturális csatorna

Ma este 21:15-től tűzi műsorára az M5 HD kulturális csatorna Richard Wagner Parsifal című operájának 2004-ben, a Magyar Állami Operaházban készült felvételét.

A Parsifal Richard Wagner utolsó operája. Wagner 1845-ben, marienbadi kúrája idején tanulmányozta először Wolfram von Eschenbach Parzival című eposzát, valamint Titurel című eposztöredékét. A bemutatóra 1882-ben, a II. Bayreuthi Ünnepi Játékok keretében került sor. A mű nagy tetszést aratott, de már ekkor felmerült, hogy hossza és színpadra állításának igényessége meghaladja az opera-előadások szokásos kereteit. Wagner ezért kikötötte, hogy műve harminc éven keresztül színpadon csak Bayreuthban adható elő. Csak a tilalom lejártával kerülhetett sor más színházakban történő bemutatására. Koncertszerűen már 1884-ben bemutatták azonban Londonban. A moratórium lejárta utáni első hivatalos színházi előadását 1914. január 1-jén, Barcelonában és Budapesten, a Népoperában tartották.

Jelenet a Parsifal 1983-as Erkel színházi bemutatójából (Fotó: Mezey Béla)

A Magyar Állami Operaházban 2004-ben rögzített felvétel Mikó András 1983-ban bemutatott legendás rendezését rögzíti (mely a mai napig szerepel a színház repertoárján). Három főszereplő – Sólyom-Nagy Sándor, Molnár András és Polgár László – részese volt az 1983-as, akkor még Ferencsik János vezényelte bemutatónak is.

Közreműködik: Sólyom-Nagy Sándor, Valter Ferenc, Polgár László, Molnár András, Berczelly István, Balatoni Éva
A Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara
Vezényel: Kovács János

Opera-Világ