Ötvenéves az Iseumi Szabadtéri Játékok

A nevezetes alkalomra Verdi Traviatáját és egy különleges Rómeó és Júlia-produkciót mutatnak be

Giuseppe Verdi Traviata művét, amely a világ egyik legismertebb és legkedveltebb operája, augusztus elsején és harmadikán láthatja a közönség a szombathelyi Iseumban, Káel Csaba rendezésében, a főbb szerepeket Pasztircsák Polina, Pataki Adorján és Anatolij Fokanov alakítják, a két szabadtéri előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház énekkara, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar is – közölte Mérei Tamás, a zenekar igazgatója.

Hozzáfűzte: a Rómeó és Júlia előadás minden részében rendhagyónak ígérkezik, hiszen nem kizárt, hogy több Rómeó és több Júlia lesz egyszerre a színpadon.

A szombathelyi Iseum
A szombathelyi Iseum

Silló Sándor rendező ugyanis a zeneirodalom nagy slágereit, az opera és a musical, a rock és dzsessz, valamint a tragédia filmes feldolgozásait vonultatja fel, bizonyítani kívánja, hogy a West Side Story, Prokofjev, Csajkovszkij és persze Gounod, valamint Bellini zenéje megférnek egymás mellett a színpadon, valamint hogy egymástól nagyon eltérő nézői igények is kielégíthetők egyszerre – magyarázta Mérei Tamás.

Az augusztus 8-án és 10-én színpadra kerülő produkcióban fellép a tavalyi Jézus Krisztus Szupersztárban sikert aratott Schrott Péter és Schwartz Dávid, Júlia szerepében a Magyar Állami Operaház fiatal szopránja, Kriszta Kinga, valamint a dajka szerepében Borbás Gabi is feltűnik.

Mérei Tamás elmondta: az idei jubileumi Iseumi Szabadtéri Játékok költségvetése 105 millió forint, ehhez 15 millió forint támogatást nyújt Szombathely önkormányzata, 30 millió forintot remélnek jegybevételből, 8 millió forintra pályáznak Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA), illetve egyéb szponzori támogatásokra is számítanak.

A fesztivál idén egy különleges, jótékonysági akcióval is készül Iseumi élmény mindenkinek címmel. Ennek során a jegyvásárlók felajánlhatnak jegyet azok számára, akik anyagi helyzetük miatt azt nem tudnák megvenni. A szervezők azt kérik, hogy a rászorulók vegyék fel velük a kapcsolatot a Savaria Szimfonikus Zenekar elérhetőségein.

Az elérhetőségek és az előadás további részletei a zenekar honlapján olvashatók.

Forrás: MTI, Iseumi Szabadtéri Játékok