Ősbemutató az Operaházban

Január 19-én tartják az Operaházban a 2014-es év első premierjét, Selmeczi György Spiritiszták című operájának bemutatóját

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Különleges bemutatóval indítja az évet az Operaház: január 19-én, vasárnap este Selmeczi György legújabb, Spiritiszták című operája kerül színre. A mű librettóját Alekszandr Blok Komédiásdi című drámája inspirálta, ám a szövegíró-páros, Péntek Csilla és Selmeczi György csak az alaphelyzetet tartották meg – egy gazdag orosz arisztokrata meghív magához egy commedia dell’arte társulatot, hogy szórakoztassák –, ám ebből az alapanyagból az alkotók egy különös, valóság-álom-színjáték régióiban mozgó darabot hoztak létre.

Bár a történet orosz közegben játszódik, a darab nyelve olasz, amivel Selmeczi György a 19. századi operai hagyományhoz kívánt visszanyúlni. Ez a posztmodern múltidézés a zenében is megjelenik, számos régebbi műfaj, tánczene bukkan fel benne. A komponista szerint ez a stílus lehetővé teszi, hogy nagyobb közönségrétegek számára is befogadható legyen egy kortárs szerző alkotása. A látványelemek inkább a darab orosz közegét hangsúlyozzák, Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező azonban hozzátette, hogy a vizuális világban is megjelennek a mű sejtelmes, valóság és illúzió határán egyensúlyozó jellemzői.

A rendhagyó szerelmi történetet Novák Eszter állítja színpadra, a karmester Kovács János lesz. A darab női főszereplőjét, az örök nő Colombinát Pasztircsák Polina alakítja. A Herceget Cser Krisztián kelti életre, a további szereplők Kovács István, Pataki Adorján, Gábor Géza, Hámori Szabolcs és Sándor Árpád lesznek. A darabot még három alkalommal játssza az Operaház.

További információ az előadásról az Operaház honlapján található.