Ősbemutató a Művészetek Palotájában

Különleges, ógörög nyelvű és témájú operát láthat októberben két alkalommal a közönség

Melis László (fotó: Huszti István)
Melis László (fotó: Huszti István)

Melis László zeneszerző és Jeles András színház- és filmrendező legújabb közös operáját, az ógörög nyelven elhangzó Bakkhánsnőket október 22-én és 24-én mutatja be a darab megrendelője, a Művészetek Palotája. A Müpa fontos küldetésnek tekinti a kortárs művészetek támogatását, valamint a művek megismertetését és megszerettetését a közönséggel. Az ógörög nyelven megszólaló énekesek megértésében Kárpáti András új magyar fordítása segíti a nézőket, a látványterveket is jegyző rendező, Jeles András pedig „nem mindennapi” látványvilágot ígér.

A rejtélyes életű tragédiaköltő, Euripidész munkásságának utolsó korszakában írta meg egyik legkiválóbbnak tartott művét, a Pentheusz thébai király sorsát feldolgozó Bakkhánsnőket. A történet magva szerint az isteni erőkkel dacoló Pentheuszt anyja, Agaué vezetésével a Dionüszosz hatása alatt álló bakkhánsnők oroszlánnak látják és széttépik – az isten így áll bosszút azért, mert Pentheusz megtagadta őt.

Melis László zeneileg és drámailag egyaránt izgalmas művet alkotott; olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek az ógörög zenéből ismertek, valamint a mű hangzásvilágában támaszkodik az ógörög zeneelméletre, illetve a megmaradt és megfejtett antik zenei töredékekre. Amit hallunk, mégsem az ókori Görögország zenéjének rekonstrukciója, hanem mai, korszerű, modern, mindamellett közérthető zene. A tizenhat részből álló mű ritmikája az eredeti szöveget követi, a hét szereplő és a hattagú női kar ógörögül énekel, a kíséretet nagy létszámú kamaraegyüttes látja el.

További információ és részletes szereposztás a Művészetek Palotája honlapján olvasható.