Operaverseny harmadszor – új névvel

A 2010-es Operaverseny és Fesztivál a hármas szám jegyében zajlik. A verseny harmadik évében három magyar rendező munkáját láthatjuk, három kortárs operát ismerhetünk meg, és három magyar város is érintett a programban.

ArmelSzeged városa mint a verseny egyik alapítója, harmadszor rendezi meg a Szegedi Nemzeti Színházban a verseny harmadik, döntő fordulóját. Debrecen másodszor érkezik saját produkcióval a Fesztiválra, továbbá az Operaverseny művészeti vezetőjét is ők adják a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila személyében. Harmadikként Pécs is csatlakozik idén az együttműködéshez az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program keretében is – emellett természetesen a Pannon Filharmonikusok továbbra is a Fesztivál rezidens zenekara marad.

A verseny idéntől új nevet visel: Armel Operaverseny és Fesztivál a Mezzo és a Duna Televízióval. A Mezzo mellett a Duna Televízió is közvetítette a tavalyi Fesztivál eseményeit, de idén a Duna TV többet vállal: a versenyprodukciók mellett más operákat is megismertetnek a nézőkkel, terveik szerint kisfilmeket is sugároznak.

A verseny menetében nincs változás, ám idén először a két győztes, a Legjobb Női és a Legjobb Férfi Előadó tízezer eurós díjazásban részesül.

A produkciókról:

A norvégiai Bergenben (Den Nye Opera) ősbemutatóra készülnek, a kortárs norvég szerző, Knut VaageVeslefrikk című operáját mutatják be Alföldi Róbert rendezésében. A darab alapja egy norvég népmese, amely a zene erejéről, hatalmáról szól. A rendező elmondása szerint értelmezhető gyermek- vagy ifjúsági darabként is, de felnőtteknek szólóként is, ám hozzáteszi: a norvég színházi kultúra nem feltétlenül ugyanazt érti gyerekdarabok alatt, mint amit a hazai.

Plzeňben a népszerű cseh rendező, Ludek Golat állítja színpadra Marco TutinoA szolga című operáját, ez az előadás magyarországi bemutató lesz.

Krakkói Opera az operarepertoár abszolút klasszikusát, Verdi Traviatáját mutatja be, amely a színházi és filmrendező Szász János első operarendezése lesz. A rendező elmondta: nagyon készül a feladatra, és a művet egy nagyon mai történetnek tartja szerelemről, tévedésekről, kapcsolatokról.

Debreceni Csokonai Színház Szergej ProkofjevA tüzes angyal című operájához megnyerte az elismert román rendezőt, Silviu Purcăretét, akinek jelenlétét a Fesztiválon Vidnyánszky Attila komoly eredménynek tekinti. A Prokofjev-darab debreceni premierje is magyarországi bemutató lesz.

Dicapo Operában ismét magyar rendezőt látnak vendégül, ezúttal Vidnyánszky Attilát, aki a kortárs Thomas PasatieriA sirály című művét rendezi. Vidnyánszky a Csehov-adaptációt testhezálló feladatnak érzi.

A két válogató után idén is novemberben láthatjuk az elkészült produkciókat Szegeden, november 3-a és 17-e között. A Fesztivált a megszokott módon gálaműsor zárja, ahol a két győztes mellett a közönségdíjas előadót és produkciót is kiválasztják.