Operaritkaság a Zsidó Nyári Fesztiválon

Rossini Mózes című operájának első, nápolyi változatát mutatják be vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztivál keretében

Mint Pál Tamás karmester az MTI-nek elmondta, az operairodalomban tájékozottak számára is érdekes lesz az előadás. Rossini ugyanis Mózes-témájú operájából két változatot is komponált, amelyeket önálló műveknek tekintett. Most az első, 1818. március 5-én Nápolyban bemutatott változatot hallhatja a közönség.

A bibliai tíz csapást idézi meg Rossini lenyűgöző Mózese. Sötétség borul Egyiptom földjére, a Fáraó és népe rettegve fordul a Prófétához, hogy ő hárítsa el fejükről az Örökkévaló haragját.

Így kezdődik a nagy olasz komponista művének első, Mózes Egyiptomban című változata. A zárókép pedig az operairodalom egyik remeke: Mózes és a zsidó nép imája, a Vörös Tenger kettéválása, majd a szörnyű vihar, amely a hullámsírba temeti az üldöző egyiptomiakat. A lecsendesült tenger békéjét festi a zenekari epilógus, a hazatalálás lírai hangjaival zárul a rendkívüli mű.

A Dohány utcai Zsinagóga
A Dohány utcai zsinagóga

Mint minden Rossini-darab, ez is megrendelésre készült. Ihletője Francesco Ringhieri 1760-as, L’Osiride című színdarabja volt, amelyből Leone Tottola írta a librettót. Az 1818-as ősbemutató hatalmas siker volt, ebben az énekeseknek, kivált több Rossini-opera tenor hősének, Andrea Nozzarinak és a híres szopránnak, Isabella Colbrannak, a zeneszerző későbbi feleségének is nagy része volt. A háromfelvonásos darabot Rossini 1824-ben Párizs számára négyfelvonásosra bővítette a francia követelményeknek megfelelően, a cím is módosult – Mózes és a fáraó, avagy átkelés a Vörös-tengeren –, a szüzsé azonban nem változott.

A vasárnapi előadáson a címszerep Rácz Istváné, a Fáraó Bretz Gábor lesz. Amaltea és Mambre szerepére a tel-avivi operaház szólistái, Ira Bertman és Yotam Cohen érkeztek Budapestre. Fodor Beatrix, Balczó Péter és Horváth István is énekel a koncertszerű előadásban. Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus.

Forrás: MTI, Zsidó Nyári Fesztivál