Operakülönlegességek a 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A hagyományokhoz híven idén is több operai vonatkozású eseménnyel várja látogatóit az idén csak tíznapos, de a korábbiakhoz hasonló gazdagságú programot kínáló Budapesti Tavaszi Fesztivál.

btf_2012_logo_huAz idén 32. alkalommal, március 16. és 26. között megrendezendő eseménysorozat egyik kiemelt eseménye lesz Richard Strauss Arabella című operájának felújítása a Magyar Állami Operaházban, ahol a darabot utoljára a harmincas években játszották. A régi Bécs hangulatát megidéző művet ezúttal az operarendezőként most debütáló Bereményi Géza állítja színpadra, a főbb szerepekben Sümegi Eszter (Arabella), Váradi Zita (Zdenka), Perencz Béla (Mandryka) és Miklósa Erika (Fiákermilli) lesz látható, az előadást Stefan Soltész vezényli. A premier időpontja március 17.

Händel Hercules című operája szcenírozott koncert formájában lesz látható a Művészetek Palotájában március 21-én Káel Csaba rendezésében, Vashegyi György zenei együtteseinek közreműködésével. A hazánkban mindeddig előadatlan mű sikerét a rangos szereposztás – a címszerepben Kovács István, partnerei Vizin ViktóriaSzutrély KatalinMegyesi Zoltán és Bárány Péter – látszik garantálni.

Ugyanezen az estén a Müpa Fesztivál Színházában is operakülönlegességet láthatnak az érdeklődők: Korngold A halott város című operáját januárban mutatta be a debreceni Csokonai Színház. A Vlad Troickij rendezte előadás főszerepeit Rálik Szilvia és Nyári Zoltán alakítják, az előadást a Tavaszi Fesztivál főzeneigazgatója, Kocsár Balázs dirigálja. (Írásunk a debreceni előbemutatóról)

Valódi ínyencségnek ígérkezik a Vígszínházban március 25-én kétszer is előadandó Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai című produkció, mely a prózai és a zenés színház elemeit vegyíti egy bizarr történet keretében. Az élő zenei kísérettel (Orchester Wiener Akademie, vezényel Martin Haselböck), valamint több operaénekes (Kirsten BlaiseMarie Arnet) közreműködésével létrejövő, angol nyelvű előadás – mely már a világ számos fesztiválján vendégszerepelt nagy sikerrel – címszerepében John Malkovich lesz látható, rendezője Michael Sturminger.

Az előadásokról, a további eseményekről és a jegyvásárolásról bővebb információt a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján találhatnak.