Operák minden mennyiségben – a Müpa programjai 2009 első félévében

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Művészetek Palotája 2009 első félévében esedékes programjait. A szokásokhoz híven gazdag kínálatban az eddigiekhez hasonlóan fontos helyet foglalnak el az operaelőadások is.

Puccini-évtől búcsúzik január 4-én Rost Andrea és Marcelo Álvarez gálakoncertje, melyet Kovács János vezényel.
Január 16. és 18. között több alkalommal is látható a Fesztivál Színházban a Jógyerekek képeskönyve című „sokk-opera”, melynek zenéjét a Tiger Lilies nevű kultuszzenekar alkotta. Az Örkény István Színház produkciójában látható előadás magyar szövegét Parti Nagy Lajos írta, rendezője Ascher Tamás lesz.

Igazi szenzációnak ígérkezik február 3-án Purcell Tündérkirálynőjének előadása az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével, Vashegyi György vezényletével. A félig szcenírozott produkció rendezője Káel Csaba, a Shakespeare Szentivánéji álom című darabján alapuló opera narrátora Michael York lesz.
Március 7-én, 9-én és 11-én hallható Mozart Figaro házassága című operájának koncertszerű előadása a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével. A főszerepeket Markus Werba, Dominique Labelle, Jekatyerina Sjurina, Marco Vinco, Katharina Kammerloher és Robert Lloyd éneklik.

Április 16-án Brecht és Weill Koldusoperája lesz látható félig szcenírozott előadásban.
Április végén–május elején kerül majd sor Cecilia Bartoli koncertjeire is a Művészetek Palotájában.
Május 10-én a Matinékoncertek keretében lesz látható Haydn Aki hűtlen, pórul jár című marionett-operája a Zeneakadémia opera tanszakos hallgatóinak közreműködésével. A rendező Novák János, a karmesterOberfrank Péter.

Június 11. és 28. között kerül sor a negyedik Budapesti Wagner-napokra, melynek keretében két teljes Ring-ciklus mellett két Parsifal lesz látható-hallható. A karmester természetesen Fischer Ádám. A fesztivál jól ismert vendégei (Christian Franz, Tomasz Konieczny, Linda Watson, Walter Fink, Hartmut Welker) mellett új vendégeket is üdvözölhetünk majd: a fiatal Siegfriedként fellépő John Treleavent, a Wotant éneklő Johann Reutert, a Sieglindeként hallható Waltraud Meiert és a Hagenként és Gurnemanzként is fellépő Eric F. Halvarsont.