Operából közösségi tér

Három évig tartó átalakításon esett át a Covent Garden, a londoni Királyi Operaház épülete

Kulturális és közösségi térré akar válni a londoni Királyi Operaház, amely megújult tereivel és kibővített szolgáltatásaival ezentúl csaknem egész nap nyitva áll majd a nagyközönség előtt. Ahogy az a három éven át tartó és csaknem 51 millió font költségű projekt mottójából – Open Up (Nyíljunk meg!) – is kiderül, a felújítási munkálatok elsődleges célja nagy, átlátható terek kialakítása volt – írta a The Guardian című brit napilap honlapja.

A Stanton Williams nevű építészcég által végzett munkálatok során falakat bontottak le és tereket alakítottak át anélkül, hogy mindeközben bármi is megzavarta volna a dalszínház több száz programot felvonultató kínálatát. Az épület Bow Street-i bejáratánál a járókelők egy hatalmas üvegfalon keresztül tudják szemügyre venni az új, tágas előcsarnokot. Az épületben egy alsóbb csarnokot is kialakítottak, ahol egy napközbeni előadásoknak szánt színpad is várja a betérőket.

Az operaház mostantól minden nap 10 órától lesz nyitva a látogatók előtt, akik egyebek között gyerekeknek és családoknak szánt programokon, valamint az előadásokat megelőző beszélgetéseken is részt vehetnek.

A Covent Garden, a londoni Királyi Operaház játszóhelye

A döntően magánfinanszírozással megvalósult átalakítás során az épület piactér felőli bejáratát is kibővítették, a belső falak egy részét lebontották, hogy több helyet biztosítsanak az operaház boltjának. Az emeleti előcsarnokot átrendezték, az épület új kávézóval, bárral és étteremmel bővült.

Az egyik legfőbb változtatás a Linbury Stúdiószínház átalakítása volt, amelynek nyomán a helyiség immár második előadóteremként szolgál az opera- és balettelőadások számára. A 400 ülőhelyes nézőtéren a székek elrendezése alakítható, és a színházat a legkorszerűbb akusztikus rendszerrel szerelték fel. A Linbury várhatóan a West End legújabb és legbensőségesebb színházaként fogja magához vonzani a közönséget.

A londoni Királyi Operaház mindemellett más csatornákon is próbálja megszólítani közönségét, így idén is folytatódnak moziközvetítései, melyeknek első darabját október 28-án sugározzák szerte a világban – így a pesti Vigadóban is. Richard Wagner A walkür című operájának főbb szerepeit John Lundgren (Wotan), Nina Stemme (Brünnhilde), Stuart Skelton (Siegmund), Emily Magee (Sieglinde) és Sarah Connolly (Fricka) éneklik; a Keith Warner rendezte előadást Antonio Pappano vezényli.

MTI / Opera-Világ