Opera az Operettben: Mario és Gianni Schicchi

A Budapesti Operettszínház az új évet két egyfelvonásos opera bemutatásával indítja a színház a főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor rendezésében.

mario_schicchiA Miskolci Operafesztiválon már bemutatott Puccini-operát, a Gianni Schicchit most a budapesti közönség is megtekintheti, ezúttal Vajda János Mario és a varázslójával közös estén. A premierre január 14-én pénteken kerül sor, a produkció a hónapban még kétszer: 15-én és 16-án látható.
Ezzel – az Oberfrank Géza által 1982-ben bemutatott Figaro lakodalma után majd’ harminc évvel – először kerül színre opera a teátrum színpadán.

Puccini Triptichonjának legtöbbet játszott darabja a 13. századi Firenzébe repíti közönségét. A címszerepben KálmánPétert láthatjuk, Laurettát Geszthy Veronika, Rinucciót Boncsér Gergely, Zita anyót Farkasréti Mária alakítja. Az operában színre lép még Fischl MónikaVadász ZsoltHábetler AndrásSzécsi Máté,Langer SomaTóth AdriennMagócs Ottó és Dézsy Szabó Gábor is. Karmester: Makláry László.

Az este második felében az egyik legsikeresebb kortárs magyar operát tekintheti meg közönségünk, melyet Vajda János az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann 1930-as Mario és a varázsló című tragikus úti élményéből komponált, amelynek alaphelyzete az író családi nyaralása egy kis olasz üdülőfaluban.

Vajda János operáját 1988-ban mutatta be a Magyar Állami Operaház, s azóta megkerülhetetlenül emblematikus mű lett belőle. Az egyszerre szürreális és dallamos muzsika, valamint Bókkon Gábor végkifejletre kihegyezett librettója remek lehetőség, hogy Cipolla szerepében Szabó P. Szilveszter hipnotizálja majd a színpadon játszókat és a nézőtéren ülőket egyaránt. A másik címszerepet, Mariót Szabó Dávid alakítja, de látható a produkcióban még Farkasréti Mária, Dézsy Szabó Gábor, Petróczi Gábor és Szegedi Andor is. Karmester: Somogyi-Tóth Dániel.