Opera 130

Megnyitásának 130. évfordulójára készül a Magyar Állami Operaház

Az Operaház nézőtere
Az Operaház nézőtere

Éppen 130 éve, 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a budapesti Opera. A jeles alkalomból az intézmény az első megnyitót idéző élő tömegjelenettel, rendhagyó gálaesttel, filmbemutatóval és egy történeti könyv megjelentetésével  készül.

2014. szeptember 27-én kétszáz önkéntes statiszta jeleníti meg azt a tömeget, amely az 1884-es megnyitót hűen rekonstruálva betör az Operaházba. A tavasszal meghirdetett játékra több mint ötszázan jelentkeztek, hogy az Opera statisztáival és művészeivel közösen játsszák el, mint szabadult el a pokol a 130 évvel ezelőtti avatóünnepségen Ferenc József jelenlétében. A császárt ezúttal Kuna Károly színművész, Sissi hercegnőt Sáfár Orsolya operaénekes jeleníti meg. Kíséretükkel hintón érkeznek a dalszínházhoz, ahol a Tisza-kormány tagjai várják őket az építőművész Ybl Miklóssal együtt.

A nyilvános, szórakoztató össznépi játék után operalegendák, Magyarország utóbbi évtizedeinek nemzetközi hírű énekesei elevenítik fel a nyitóest műsorát. Erkel Bánk bán című operája második felvonásának különleges szereposztásában színpadra lép Berczelly István, Gulyás Dénes, Marton Éva, Molnár András, Ötvös Csaba és Tokody Ilona. A Medveczky Ádám vezényletével elhangzó előadásrészlet operatörténeti jelentőségű esemény, hiszen e rangos művészgárda kifejezetten a 130. évforduló tiszteletére vállalt szerepet a gálaesten. Felhangzik még Erkel Hunyadi László című operájának nyitánya, majd európai bemutatóval, Robert North Trójai játékok című koreográfiájának női táncosokkal játszott változatával jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett.

A Magyar Állami Operaház
A Magyar Állami Operaház

A szeptember 27-i ünnepi est filmpremierje, M. Tóth Géza A Sugár úti palota – Opera130 című alkotása a jubileumra készült. Ekkor mutatják be a nagyközönségnek a Helikon Kiadó gondozásban megjelenő könyvet, melynek címe: Az Operaház története kezdetektől napjainkig. Szerzői: László Ferenc, Gara Márk, Ókovács Szilveszter és Zsoldos Dávid.