Októberben ismét Armel Fesztivál

Idén Budapesten rendezik meg az Armel Operaversenyt és Fesztivált, október 9. és 17. között

Idén a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társrendezvényeként rendezik meg az Armel Fesztivált. A programban korábban is a kortárs művek domináltak, ám a rendezvény idén tavasszal elköltözni kényszerült Szegedről, így ez az első év, hogy az előadások a fővárosban láthatók. Szintén a kortárs vonulatot erősíti, hogy a fesztivál új művészeti főtanácsdót nyert meg magának Vajda Gergely személyében, aki szintén e korszak specialistája. A karmester elmondta, a nagy hazai intézményeknek együtt kell működniük, hogy a kortárs zenét eljuttathassák az emberekhez.

Armel-emlékkönyvek
Armel-emlékkönyvek

Az idei fesztivál első két előadásának a Zeneakadémia Solti György Kamaraterme szolgál helyszínül. A Szegedi Nemzeti Színház mutatja be Marco Tutino A parázs című művét, melyet Márai A gyertyák csonkig égnek című regénye ihletett. Az előadás ősbemutató lesz, akárcsak a svájci Théâtre Orchestre Bienne Soleure produkciója, Christian Henking Figaro¿ című műve is.

Az Erkel Színházban kerül színre Kerek Gábor Paródia című műve, az Armel Fesztivál operapályázatának győztes alkotása, egy estén Jaroslav Krček A császár új ruhája című művével. Harrison Birtwistle Punch és Judy című alkotását is itt adja elő a Neue Oper Wien, utolsó versenyprodukcióként pedig a Tbiliszi Állami Opera hozza el Mozart Mitridate, Pontus királya című operáját. A díjátadó gálára október 17-én kerül sor a Thália Színházban. Az előadásokat közvetíti az ARTE Concert, a szünetekben pedig a csatorna saját készítésű riportfilmje látható a fesztiválról.

A fesztivál a Szegedi Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Színház után más hazai intézményeknek is lehetőséget kíván adni, hogy 2016-tól kezdődően a fesztivál partnerszínházai lehessenek. November 30-ig lehet jelentkezni az akár egy, akár két-három évre szóló együttműködésre.

December 31-ig tart még a fesztivál zeneszerzői pályázata, amelyre egy Mátyás királyról szóló opera részletével lehet jelentkezni, a díj pedig maga a megbízás lesz. Részletes kiírás, valamint az előadásokról szóló bővebb információ az Armel Fesztivál honlapján olvasható.