Ókovács: Siker Saaremaa-ban

Az Operaház főigazgatója értékelte a társulat észtországi vendégjátékát

Nagy megbecsülés fogadta a magyar társulatot az észtországi Saaremaai Operafesztiválon – mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vasárnap este az M5 kulturális csatorna műsorában.

Az Operaház három teltházas előadással vendégszerepelt a szombaton zárult Saaremaai Operafesztiválon. A Baltikum legnagyobb operafesztiváljának közönsége minden este vastapssal jutalmazta a magyar társulat játékát. Ókovács Szilveszter hangsúlyozta: megindító volt látni, milyen lelkesedéssel fogadta az észt közönség az Operaház művészeit.

„A magyar zenére is kíváncsiak voltak, ez azt jelzi, hogy nemcsak egy felszínes érdeklődés, egy üres bók kívánt lenni, hanem valami több. Egy szintén kicsi, a mienknél még tízszer kisebb népnek a megbecsülése vagy talán rokonérzelmei az irányunkba” – fogalmazott a főigazgató. Hozzáfűzte: az észt népet, hasonlóan a magyarokhoz, a kultúra, a közös nyelv tartja össze.

A saaremaai vár (fotó: Magyar Állami Operaház)

A Saaremaai Operafesztivált 1999 óta rendezik meg a csaknem kétezer ember befogadására képes, fedett nézőtérrel övezett színpadon, ahol az elmúlt években többek közt a New York-i Black American Opera, a moszkvai Helikon Opera, a Teatro di Milano és a Wrocławi Opera együttesei is felléptek.

Idén a Sanghaji Opera mellett a Magyar Állami Operaház kapott meghívást a fesztiválra, ahová nyolc kamionnal és csaknem 200 fős stábbal érkezett a magyar társulat.

MTI
Fotó: Magyar Állami Operaház