Netrebko, Muti: jövőre Aida Salzburgban

Még javában zajlanak az idei Ünnepi Játékok, de néhány részletet már most tudni lehet a jövő évi programról

Riccardo Muti (fotó: Todd Rosenberg)
Riccardo Muti (fotó: Todd Rosenberg)

Június 22-én vette kezdetét a Salzburgi Nyári Ünnepi Játékok sorozata. A hathetes esemény, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, idén is világsztárok sokaságát vonultatja fel: hat színpadi és három koncertszerű operaprodukciót kínál a nézőknek. Az idei egyben a búcsú éve is: a játékok végeztével távozik intendánsi székéből Sven-Erich Bechtolf, akinek Da Ponte-ciklusa idén teljes egészében látható a programban.

Utódának kilétét már tavaly nyilvánosságra hozták: Markus Hinterhäuser a Bécsi Ünnepi Hetek intendánsi székét hagyja ott Salzburg kedvéért. Terveiről eddig keveset hozott nyilvánosságra, egy azonban már számos osztrák lapban megjelent: a jövő szezon egyik vélhetően sokak által várt új produkciója Verdi Aidája lesz Riccardo Muti vezényletével és az iráni rendezőnő, Shirin Neshat színpadra állításában. Az idén 75. születésnapját ünneplő Muti, Salzburg régi kedvence az Aida aktualitását emelte ki az APA hírügynökség szerint, utalva ezzel a különböző kultúrák, etnikai csoportok egymás mellett élésének problémáira. Meggyőződése szerint a rendezőnek minden képessége megvan arra, hogy az iszlám női világát feltárja előttünk. A szereposztást egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de többen tudni vélik, hogy a címszerepet Anna Netrebko énekelné.

Az Aidát eddig egyetlen alkalommal mutatták be az Ünnepi Játékokon: a Herbert von Karajan rendezte és vezényelte produkció 1979-ben és 1980-ban szerepelt műsoron. Muti azonban nem erre a produkcióra emlékszik vissza a jövő évi tervek kapcsán, hanem egy meg nem valósultra: annak idején Giorgio Strehlerrel álmodtak egy közös Aidáról, amely azonban a rendező halála miatt nem valósulhatott meg. Most, húsz évvel Strehler halála után az ötlet, úgy tűnik, mégis révbe ér, az előadás pedig egyfajta hommage is lesz a rendező emléke előtt – írja az ORF honlapja.

Hinterhäuser további tervei között megemlítette, hogy összesen öt-hat új operaprodukcióval kell számolni jövőre, melyek között mindenképpen lesz egy modern mű, valamint egy új rendezésű Mozart, amelynek előadásában azonban a szokásoktól eltérően nem a Bécsi Filharmonikusok, hanem egy régihangszeres együttes működne közre.

A Salzburgi Ünnepi játékok idei eseményeiről (közük a Bechtolf rendezte Così fan tuttéról) rövidesen honlapunkon is beszámolunk.

APA, ORF

Fotó: Todd Rosenberg