Nemzetközi énekverseny Lengyelországban

Februárban tizenhárom ország fiatal énekesei mérkőzhetnek meg Lublinban

A verseny plakátja
A verseny plakátja

2017 februárjában rendezik meg először a Nemzetközi Antonina Campi Énekversenyt Lublinban, melyre tizenhárom ország (köztük Magyarország) harmincöt éven aluli énekesei jelentkeztek. A versenyzők három fordulóban mérkőzhetnek meg, melyek közül a másodikban egy lengyel szerző áriáját vagy dalát is elő kell majd adni.

A döntőre február 10-én kerül sor a Beethoven Academy Orchestra közreműködésével, Yannis Pouspourikas vezényletével. A versenyzőket elbíráló nemzetközi zsűrinek Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója is tagja, az intézmény pedig különdíjat ajánlott fel egy versenyző számára.

A verseny névadója, Antonina Campi 1773-ban született Lublinban. Zenei pályáját szülővárosában kezdte, majd 1791-ben lipcsei és prágai vendégszereplésével nemzetközi karrierje is elindult, nagy sikereket aratott Mozart operáiban, maga a zeneszerző is csodálta előadását. Később Bécsbe költözött, ahol énekelt a Theater an der Wien nyitóelőadásán. Bár olasz férje nevét viselte, az énekesnő európai turnéja során többször lépett fel szülőhazájában, és a korabeli lengyel operákban játszott szerepe is jelentős volt.

További információ a verseny honlapján érhető el.