Nem lesz Des Grieux Jonas Kaufmann

A német sztártenor betegségre hivatkozva mondta le előadásait a New York-i Metropolitan Operában

Egészségügyi okokból lemondta a Manon Lescaut férfi főszerepében való fellépéseit Jonas Kaufmann – adta hírül a Metropolitan Opera közleményére hivatkozva az OperaNews. A Puccini-opera február 12-i premierjén így az éppen a Metben fellépő Roberto Alagna fog énekelni, aki ezekben a napokban épp a Parasztbecsület és a Bajazzók előadásain szerepelt az intézményben.

Kaufmann nem először mondja le szerepléseit a Metben: a tavalyi évad során két Carmen-előadáson voltak kénytelenek nélkülözni az amerikai nézők a német világsztárt, aki utoljára 2014-ben, a Werther címszerepében lépett fel a Met színpadán. Mostani lemondásával párhuzamosan törölték a művész aktuális Carnegie Hall-beli szólóestjét is. (Kaufmann 2014-es budapesti dalestjét szintén betegség miatt volt kénytelen lemondani.)

Jonas Kaufmann eddigi utolsó Met-szerepében, Wertherként (fotó: Metropolitan Opera)
Jonas Kaufmann eddigi utolsó Met-szerepében, Wertherként (fotó: Metropolitan Opera)

Roberto Alagna még sosem énekelte Des Grieux szerepét – noha 2006-ban már megtanulta egy New York-i előadás-sorozatra, de akkor ő kényszerült visszalépni. Mostani beugrása miatt – hogy részt vehessen a Richard Eyre rendezte új produkció utolsó próbáin – a színházban éppen Kalafot éneklő Marco Berti helyettesíti őt a Parasztbecsület és a Bajazzók hátralévő néhány előadásán.

A Manon Lescaut új produkcióját – melynek címszerepében Kristīne Opolais lép fel, s amelyet Fabio Luisi vezényel – idén összesen kilencszer játssza a Metropolitan. A március 5-i előadást a HD-közvetítés jóvoltából a hazai nézők is láthatják, többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

(A cikkben említett mindkét Met-előadás mozivetítésére jegyet lehet nyerni az Opera-Világ és az Uránia közös nyereményjátékán.)

Forrás: operanews.com