Nagy siker Fischer Iván Figaro-rendezése Edinburgh-ban

A produkció „ujjai köré csavarta” a közönséget és a kritikát – áll a Budapesti Fesztiválzenekar közleményében. Sajtóvisszhang

Háromszor hallhatta az elmúlt napokban az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál közönsége a Fischer Iván által rendezett és vezényelt Mozart-operát, a Figaro házasságát. Az előadás a New York Post szerint „egész egyszerűen őrült jó volt”, a The New York Times azt írta, a Figaro – csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni„a New York-i operaszezon fénypontja volt”, a New York Magazine pedig az év legjobb komolyzenei eseményének választotta az előadást.

A mostani előadások visszhangja nem kevésbé lelkes. A közönség a The Times kritikusa szerint is imádta az operát: „Ha egy előadás érdemeit abban mérjük, mennyit nevet a közönség, Fischer Iván furcsa Figarója őrületes siker.” A szerző azt is hozzáteszi, hogy Fischer karmesterként kifogástalan. A The Guardian kritikusa szintén kiemeli, hogy Fischer „meleg, lírai, szépen megformált zenét hoz létre a színpadon”. Ahogy fogalmaz, „a hangzást, a színeket és a muzsikusok személyes varázsát öröm hallgatni”. A The Telegraph szerzője szerint nem fér hozzá kétség, hogy „semmi sem zavarhatta meg Fischer bámulatos, élénk és légies vezénylését” és a muzsikusok „erőfeszítéstől mentes, eleven játékát”.

Jelenet a Figaro házassága budapesti előadásából: Fischer Iván és Hanno Müller-Brachmann (fotó: Gordon Eszter / Budapesti Fesztiválzenekar)
Jelenet a Figaro házassága budapesti előadásából: Fischer Iván és Hanno Müller-Brachmann (fotó: Gordon Eszter / Budapesti Fesztiválzenekar)

Az előadás egyik érdekessége, hogy Fischer lebontja a karmester, a muzsikusok és az énekesek közti hierarchiát, és mindenkit egy szintre helyez, teljesen integrálva a zenekart a színpadon. „Mozart is teljes szívével támogatta volna ezt a megoldást” – írja az Edinburgh Spotlight kritikusa, aki így összegzi az élményt: „Az alakítások végig nagyszerűek, a zenekar hibátlan, az énekesek kiválóak. Vidám és túláradó, elsőrangú előadás, tökéletes házassága a zenének és a színháznak, mely az elejétől a végéig fogva tart.”

A világhírű Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal a Fesztiválzenekar hosszú távú együttműködésbe kezdett, ennek első fontos fordulópontja az a turné, amely augusztus 18-án zárul Mozart Requiemjével és Prágai szimfóniájával.

A Budapesti Fesztiválzenekar Figaro házassága-produkciójának budapesti előadásairól az Opera-Világ is beszámolt: 2009-es írásunk itt, 2013-as kritikánk itt olvasható.

Forrás: BFZ