Muszorgszkij-opera a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Hovanscsina bemutatója is várja az érdeklődőket az áprilisi kulturális seregszemlén

Joseph Calleja, Jordi Savall, a Theater Basel Balettegyüttese, Snétberger Ferenc, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Eric Whitacre, Ji, Kristjan Randalu és a szaxofonlegenda David Liebman, Judith Hill, a GoGo Penguin, Goda Gábor és az Artus. 2019-ben április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz: a régió egyik legfontosabb eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi előadással, jazz- és könnyűzenei programmal, valamint kiállítással várja az érdeklődőket.

Bán Teodóra, Káel Csaba és Valuska Gábor a BTF 2019 sajtótájékoztatóján

A fesztiválprogramban minden évben kiemelt szerepet kap egy-egy ország művészete: 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő alkotói és alkotásai – klasszikusok, kortársak és élő legendák állnak majd a figyelem középpontjában. Az operarajongók számára minden bizonnyal kivételes esemény, hogy a fesztivál nyitókoncertjén, április 5-én Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát hallhatja a fesztiválközönség: a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában szólaltatják meg a művet Kovács János vezényletével. A darab 1990 óta nem hangzott fel Magyarországon, előadása ezért is, no meg az új rekonstrukció és hangszerelés ősbemutatója miatt is különleges esemény.

A fesztivál további operai vonatkozású koncertjei között szerepel a máltai sztártenor, Joseph Calleja áriaestje a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, valamint Kolonits Klára és Zsoldos Bálint Liszt-dalestje a BMC koncerttermében – Liszt zenéje egyébként a jövő évi fesztivál másik fókuszpontja az orosz zene mellett.

A 39. Budapest Tavaszi Fesztivál folyamatosan bővülő programjaira a jegyek már kaphatók; bővebb információ és jegyvásárlás a fesztivál honlapján!

Budapest Tavaszi Fesztivál / Opera-Világ